Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izstrādājusi valdības rīkojuma projektu par valsts mantas Cesvainē, tai skaitā nodegušās pils, nodošanu Cesvaines pašvaldības īpašumā.
Plānots, ka Madonas rajona Cesvaines pašvaldībai bez atlīdzības tiks nodota pils - skola, pagrabs, tējas namiņš, sūkņu māja, kas atrodas Pils ielā 1. Pašvaldības īpašumā pāries arī noliktava Pils ielā 3 un dienesta viesnīca Pils ielā 4.

Cesvaines pilsētas ar lauku teritoriju dome 2003.gada 9.janvārī lūdza Ministru kabinetu bez atlīdzības nodot pašvaldības īpašumā valstij piekrītošās ēkas, kas saskaņā ar Valsts vēstures arhīva izziņu 1940.gada 21.jūlijā piederēja Latvijas valstij IZM personā.

Līdz šim pilij nav noteikta juridiska statusa, tā nav ierakstīta zemesgrāmatā, lai gan pašvaldība to mēģinājusi darīt jau trīs gadus.

Kā norādījis Cesvaines mērs Vilnis Špats, "kamēr pilij nav noteikta īpašnieka un tā atrodas tikai pašvaldības valdījumā, ne īpašumā, tajā nevar veikt būvdarbus un arī ziedotāji izturas piesardzīgi, baidoties, vai pils pēc tam nepāries kādas privātpersonas īpašumā." Špats lūdzis izglītības un zinātnes ministru parūpēties par šī jautājuma atrisināšanu. Rīkojums izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē, tas jāpieņem Ministru kabinetam.

Saskaņā ar likumu "Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās" zeme zem minētajām ēkām zemes reformas laikā piekrīt valstij.

Cesvaines domes priekšsēdētājs Vilnis Špats pauda prieku par to, ka īpašuma nodošana pašvaldībai sākusi "virzīties uz priekšu" un izteica cerību, ka šis lēmums tiks novests arī līdz galam.

"Īpašuma tiesību juridiska sakārtošana ir pamatā visiem lēmumiem, ko turpmāk varētu pieņemt attiecībā uz pili. Tikai ar sakārtotām īpašumtiesībām var lemt par nopietnām investīcijām pils atjaunošanā, kā arī par telpu tālāko izmantošanu," sacīja Špats. Jau agrāk Špats norādījis, ka ir vairāki ziedotāji, kas kavējas ar līdzekļu ieskaitīšanu pilij sakarā ar tās nenoteikto juridisko piederību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!