Četras reģionālās partijas no Ogres, Rīgas rajona, Valmieras un Daugavpils ir izveidojušas šo partiju sadarbības padomi un drīzumā gatavojas paziņot par sabiedrotā izvēli Saeimas vēlēšanās.
Kā, atsaucoties uz savā rīcībā esošo informāciju, raksta laikraksts "Diena", pretēji sākotnējam iespaidam reģionālās partijas 9.Saeimas vēlēšanās varētu startēt nevis kopā ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), bet gan ar Latvijas Pirmo partiju (LPP) un "Latvijas ceļu" (LC). To apstiprinot arī abu šo politisko spēku līderi Augusts Brigmanis (ZZS) un Juris Lujāns (LPP).

Rīgas apriņķa novadu apvienības priekšsēdis, Ādažu pagasta vadītājs Normunds Breidaks un Ogres novadam līderis, Ogres mērs Edvīns Bartkevičs apstiprinājuši, ka šonedēļ plānots pielikt punktu ilgi gaidītajam lēmumam par reģionālo partiju turpmākajiem soļiem.

Reģionālās partijas ir izveidojušas sadarbības padomi, kurā ir pa diviem pārstāvjiem no katra politiskā spēka, taču neplāno veidot reģistrētu partiju apvienību. Tās arī negatavojas startēt Saeimas vēlēšanās ar atsevišķu sarakstu, bet gan plāno cīnīties par vietām Saeimā kopā ar kādu parlamentā jau pārstāvētu politisko spēku.

Līdz ar to Tukuma pilsētai un novadam, kas sākotnēji piedalījās reģionālo partiju apvienības veidošanā, sadarbības padomei pievienosies tikai pēc Saeimas vēlēšanām, sacījis Tukuma mērs Juris Šulcs, kā iemeslu minot to, ka nav izdevies vienoties par patstāvīgu reģistrētu apvienību.

Reģionālās partijas par sabiedroto plāno izraudzīties LPP, kas jau ir izveidojusi apvienību ar parlamentā nepārstāvēto LC. Bez minētajām Ogres un Rīgas rajona partijām sadarbības padomē ir pārstāvēts arī LC agrākais sabiedrotais "Mēs savam novadam" no Daugavpils un "Vidzemes apvienība", kuras pilnvarotais pārstāvis sarunās ir LPP biedrs Kārlis Greiškalns. Valmieras domes vēlēšanās LPP startēja kopā ar "Vidzemes apvienību", ar ko LPP pārstāvji skaidro viņu partijas biedra dalību reģionālo partiju institūcijā.

Kāds ZZS pārstāvis "Dienai" neoficiāli atzinis, ka ZZS biedriem no Vidzemes būtu grūti iedomāties atrašanos vienā sarakstā ar Greiškalnu. Viņš savukārt vēl nevēlējās komentēt iespējamos sabiedrotos, jo "mums vēl pašiem mazliet ir vajadzīgs laiks".

ZZS līderis Augusts Brigmanis sacījis, ka loģiski būtu ZZS startēt ar atsevišķu sarakstu vēlēšanās un saglabāt līdzšinējās "draudzīgās attiecības ar reģionālajām partijām". LPP priekšsēdis Juris Lujāns sacīja, ka LPP un LC apvienība startēšot vēlēšanās kopā "ar virkni no šīm partijām - kamēr citi runā par tuvināšanos, mēs liksim manīt par reālu apvienošanos". Iespējams, jau nākamās nedēļas sākumā LPP un LC varētu paziņot par jaunajiem sabiedrotajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!