Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēdējo sešu gadu laikā Latvijā četrkāršojies to cilvēku skaits, kas saņēmuši cilvēku tirdzniecības upuru sociālās rehabilitācijas pakalpojumu, portālu "Delfi" informēja Labklājības ministrijas (LM) pārstāve Zane Brīvmane.

LM apkopotā statistika liecina, ka 2006.gadā, kad pirmo reizi sniegti sociālās rehabilitācijas pakalpojumi cilvēku tirdzniecības upuriem, tos bija paredzēts sniegt tikai sešiem cilvēkiem. Pērn pakalpojums piešķirts četras reizes lielākam cilvēku skaitam, proti, sociālās rehabilitācijas pakalpojumi nodrošināti 24 cilvēkiem. Patlaban vienīgais sociālās rehabilitācijas pakalpojuma sniedzējs ir biedrība "Patvērums Drošā māja".

Ar 2013.gadu sociālās rehabilitācijas pakalpojumu cilvēku tirdzniecības upuriem, kas ir iesaistīti kriminālprocesā, ir iespējams saņemt visu kriminālprocesa laiku. Šajā laikā nodrošina ne tikai psihosociālu palīdzību un individuālas speciālistu konsultācijas, bet arī tulka pakalpojumus, palīdzību juridisko dokumentu noformēšanā, nepieciešamības gadījumā personas pārstāvību tiesā.

Tāpat laika gaitā ir pieaudzis finansējums sociālajai rehabilitācijai. 2013.gadā šim nolūkam ir paredzēti 85,7 tūkstoši latu. Salīdzinājumam 2006.gadā cilvēku tirdzniecības upuru sociālajai rehabilitācijai no valsts budžeta bija atvēlēti tikai 8 200 latu.

Šogad jau septīto gadu pēc kārtas 18.oktobrī Eiropas Savienībā (ES) atzīmē ES dienu pret cilvēku tirdzniecību. Pēc Starptautiskās Darba organizācijas aplēsēm, 880 000 cilvēku Eiropas Savienībā ir piespiedu darba, tostarp piespiedu seksuālas izmantošanas, upuri.

LM atgādina, ka sociālās rehabilitācijas pakalpojums ir pasākumu kopums, kas vērsts uz cilvēka sociālās funkcionēšanas spēju atjaunošanu vai uzlabošanu, lai ļautu atgūt viņa sociālo statusu un iekļauties sabiedrībā. Rehabilitācija var ietvert pakalpojumus gan cilvēka dzīvesvietā, gan sociālās rehabilitācijas institūcijā.

Latvijas Krimināllikums nosaka, ka cilvēku tirdzniecība ir ekspluatācijas nolūkā izdarīta cilvēku savervēšana, pārvadāšana, nodošana, slēpšana vai saņemšana, lietojot vardarbību vai draudus, vai aizvešana ar viltu vai, izmantojot cilvēka atkarību no vainīgā, vai viņa bezpalīdzības stāvokli. Cilvēku izmantošana var izpausties gan kā piespiedu darbs, gan kā piespiedu seksuālo pakalpojumu sniegšana, gan kā cilvēku izmantošana orgānu tirdzniecībā.

Jau vēstīts, ka Latvija ir cilvēku tirdzniecības upuru izcelsmes valsts, no kuras tiek vervēti cilvēki izmantošanai ārpus Latvijas, tomēr nākotnē tā var kļūt arī par tranzīta un mērķa valsti.

Valstis, kurās Latvijas iedzīvotāji visbiežāk kļuvuši par cilvēku tirdzniecības upuriem ir Anglija, Īrija, Nīderlande, Grieķija, Itālija, Beļģija, Vācija, Kipra, Zviedrija, ASV, Šveice un Krievija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!