Bijušā iekšlietu ministra Ziedoņa Čevera veidotā Brīvības partija (BP) par savu Ministru prezidenta amata kandidāti izvirzījusi bezpartejisko Ekonomikas institūta direktori Raitu Karnīti.
Par to pirmdien partijas konferencē paziņoja partijas vadība.

Karnīte atzina, ka ilgi apsvērusi šo piedāvājumu, taču tam piekritusi, jo, "ja būtu atteikusies, zinot kādu vietu šajā spēlē ieņemu, tā būtu nodevība". Kā savas darbības prioritātes Karnīte minēja četrus virzienus - sociālo jautājumu risināšana - palīdzības sniegšana ģimenēm ar bērniem un veselības aprūpe, uzņemējdarbības vides sakārtošana, tiesiskās valsts nostiprināšana un integrācija lielajās starptautiskajās struktūrās.

Karnītes kandidatūras izvirzīšana partijas konferencē guva plašu klātesošo atbalstu, kas izvirzīto BP Ministru prezidenta amata kandidāti sveica ar aplausiem un ziediem, kājās stāvot.

Lai arī BP ar skandalozajām partijas reklāmām radījusi iespaidu, ka ir pret Latvijas iestāšanos Eiropas Savienību (ES), Karnīte uzsvēra, ka apzinās eirointergācijas ekonomisko nozīmi un BP neatbalstītu, ja partija būtu pret Latvijas iestāšanos ES. "Svarīgi ir runāt par nosacījumiem. Nepareizi, ja iestāšanās process tiek pacelts pāri visam," sacīja Karnīte.

Stāstot par veicamajiem uzdevumiem, kurus Karnīte izvirzītu priekšplānā, pildot Ministru prezidenta pienākumus, viņa tomēr atzina, ka iespējamība, ka tieši viņai tiks piedāvāta iespēja veidot valdību pēc vēlēšanām, ir maz ticama.

"Es piekritu, jo uzskatu, ka ar šo savu soli varu palīdzēt partijai "ievilkt" kaut vai pāris cilvēkus Saeimā - tas ir ļoti svarīgi," atzina Karnīte. Viņas pašas vārda gan BP deputātu kandidātu sarakstā nav, Karnīte arī nav kļuvusi par BP biedru.

"Man nepatiktu, ja tiktu izmantota kā karogs. Nekad nepiekristu partiju reklamēt ar sevi," teica Karnīte, uzsverot, ka nejūtas izmantota, tic partijas idejām un komandai un ir "sākusi cienīt" Čeveru.

Savukārt Čevers žurnālistiem pauda pārliecību, ka "neviens Ministru prezidenta amata kandidāts neatbilst valsts interesēm, izņemtot Karnīti".

Viņš arī aicināja partijas pēc vēlēšanām, "neskatoties uz BP rezultātu.. vērsties pie šīs sievietes un aicināt viņu veidot valdību".

Čevers BNS un "Dienai" arī atzina, ka visu līdz šim valdību veidojošo politiķu "laiks ir beidzies".

"Lai cilvēki mani svītro ārā, nebūšu nevienā valdībā. Neviens, kas bijis, vairs nedrīkst būt, jo tad tie būs tie paši vēži.. un tad neizdosies izmainīt konjunktūru," klāstīja Čevers.

Viņš uzsvēra, ka, būdams ministrs, pārliecinājies, ka politiķi aizkulisēs jau vienojušies par to, "kuri nāks un kuri nenāks".

BP dibināta šā gada 25.maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!