Tautas partijas (TP) vēlme atcelt partiju priekšvēlēšanu kampaņu griestus ir TP mēģinājums izbēgt no soda, uzskata "Providus" pētniece Lolita Čigāne.
Čigāne norādīja, ka ierosinājums atcelt partiju priekšvēlēšanu aģitācijas griestus acīmredzami ir TP iniciatīva. 9.Saeimas vēlēšanās, visdrīzāk, tieši TP bija tā, kas, pēc Čigānes domām, bija visvairāk pārkāpusi Partiju finansēšanas likuma normas. "Īpaši premjera partijai tā ir ļoti neētiska rīcība," norādīja pētniece.

Atcelt priekšvēlēšanu aģitācijas griestus, pēc pētnieces vārdiem, būtu "ļoti, ļoti nelietderīgi", jo tas palielinātu naudas ietekmi vēlēšanās un padarītu politiskās partijas nevienlīdzīgas. Ja griesti tiktu atcelti, tad tā politiskā partija, kura varētu savākt visvairāk naudas, varētu arī izvietot visintensīvāko reklāmu un gūt labus rezultātus vēlēšanās.

Čigāne arī norādīja, ka Saeimas deputāti nav domājuši par svarīgām lietām - par Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma sakārtošanu. Piedāvātas normas likumā esot "muļķīgas", jo tās nostiprinot vēlreiz jau Satversmē nostiprinātos principus.

Jau ziņots, ka sabiedrība par atklātību "Delna" trešdien, 6.februārī, ir nosūtījusi Saeimas deputātiem aicinājumu saglabāt partiju priekšvēlēšanu kampaņu tēriņu griestus.

Partiju tēriņu griestu atcelšana neatbilstot likumā uzstādītajam mērķim - padarīt partiju finansiālo darbību atklātu, likumīgu un atbilstošu parlamentārās demokrātijas sistēmai, uzskata "Delna".

TP ierosinājumu atcelt partiju tēriņu griestus priekšvēlēšanu kampaņā sabiedrība par atklātību "Delna" vērtē kā mēģinājumu leģitimizēt partijas pārkāpumus 9.Saeimas priekšvēlēšanu kampaņas laikā. "Delna" norāda, ka TP priekšvēlēšanu laikā ar organizācijas "Sabiedrības par vārda brīvību" starpniecību pārkāpa likumā noteiktos tēriņu griestus par 506 583 latiem.

To spriedumā atzinis arī Augstākās tiesas (AT) Senāta Administratīvo lietu departaments. Ņemot vērā AT judikatūru, ar augstu iespējamību esot prognozējams, ka KNAB kā sodu par pārkāpumiem TP uzliks pienākumu šķirties no pusmiljona latu par labu valsts budžetam, prognozē "Delna".

Kā ziņots, Saeima ceturtdien nodeva izskatīšanai komisijām grozījumus Politisko partiju finansēšanas likumā un grozījumus likumos par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanām un priekšvēlēšanu aģitāciju pirms pašvaldību vēlēšanām, kas paredz atteikties no priekšvēlēšanu izdevumu griestiem.

Grozījumi paredz atcelt likumā noteikto, ka izdevumi ir 20 santīmi, rēķinot par vienu vēlētāju.

Grozījumu autori - TP Saeimas frakcijas deputāti - piedāvā dot brīvību visiem priekšvēlēšanu aģitētājiem, taču uz tiem attiektos tādi paši ierobežojumi kā uz pārējiem partiju ziedotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!