Foto: LETA
Parlamentārietis un bijušais "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, sniedzot liecību Augstākajā tiesā (AT) izskatāmajā lietā par vēlēšanu rezultātu pilnīgu vai daļēju atcelšanu Latgalē, otrdien norādīja uz vēlētāju brīvo gribu, dodoties balsot 12.Saeimas vēlēšanās.

Lai arī Zaķim bija iespēja neliecināt, viņš tomēr izvēlējās liecību sniegt. Komentējot savus panākumus Latgalē, politiķis uzsvēra vērienīgo kampaņu, norādot, ka izbraukājis Latgali krustu šķērsu, kā arī ticies ar viedokļu līderiem un vietējiem iedzīvotājiem, norādot, ka ierasties konkrētās vietās un "paspiest rokas cilvēkiem, aprunāties ar viņiem tieši" bija viens no kampaņas principiem.

AT gan atzīmēja, ka ļoti maz liecinieku minējuši Zaķa masīvo kampaņu, taču deputāts skaidroja, ka viņš to neveica pēdējā mēneša laikā, bet gan pēdējos divus trīs gadus. "Mana izvēle balotēties Latgalē tieši uz to arī balstījās, jo es biju pietiekami aktīvs šajā reģionā un Zemgalē vēlētājiem dotos solījumus biju lielā mērā izpildījis," tiesā teica Zaķis.

"Faktu par balsu pirkšanu manā rīcībā nav. Ja man būtu pierādāmi fakti, es ar tiem būtu vērsies Drošības policijā. Es uzskatu, ka valstī viena no lielākajām vērtībām ir demokrātija, un demokrātiju būvēt uz baumām nedrīkst - tā ir jābūvē tiesiskā ceļā," sacīja Zaķis.

12.Saeimā ievēlētais deputāts, runājot par iespēju, ka kāds cits organizējis balsu pirkšanu Latgales vēlēšanu apgabalā, neizslēdza, ka tas varētu būt noticis. "Tādas baumas virmo, un es neizslēdzu, ka tādas provokācijas pret mani ir bijušas," norādīja deputāts.

Jautāts, vai šādu kampaņu varēja organizēt kāds no deputāta bijušajiem sadarbības partneriem, Zaķis atbildēja, ka tā tas nevarētu būt.

AT šo lietu turpinās izskatīt trešdien, 29.oktobrī, plkst.11.

Kā ziņots, "Saskaņas" pieteikumā AT lūgts pilnībā vai daļēji atcelt vēlēšanu rezultātus Latgales vēlēšanu apgabalā.

Partija aicina tiesu uzlikt par pienākumu Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) atzīt par nederīgām tās par "Vienotību" atdotās vēlēšanu zīmes, kurās ir izsvītroti visi deputātu kandidāti un atstāts tikai Zaķa vārds un uzvārds, kā arī tās vēlēšanu zīmes, kurās Zaķim ir pielikts plusiņš.

"Saskaņa" lūgusi tiesu uzdot par pienākumu CVK pārskaitīt no atzītām par nederīgām vēlēšanu zīmēm izrietošās par vēlēšanu sarakstiem nodotās balsis Latgales vēlēšanu apgabalā un veikt izmaiņas 12.Saeimas vēlēšanu rezultātos Latgales vēlēšanu apgabalā partijas "Vienotība" sarakstā un citu partiju sarakstos.

Politiskais spēks iesniegumā AT norāda uz mediju ziņām par iespējamo balsu pirkšanu Latgalē un uz vairākiem lieciniekiem, kas var liecināt par balsu pirkšanas faktu Latgales vēlēšanu apgabalā.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!