Foto: LETA
Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs līdzšinējo tautas nobalsošanas apmeklētību pielīdzina drīzāk vēlēšanu, nevis referendumu aktivitātei.

Līdz pulksten 12 tautas nobalsošanā par oficiālu divvalodību Latvijā bija piedalījušies 414 867 pilsoņi jeb 26,85% no visiem balsstiesīgajiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas dati par aktivitāti Latvijā.

Cimdars aģentūrai BNS norādīja, ka salīdzinājumam 11.Saeimas vēlēšanās šajā laikā bija nobalsojuši aptuveni 23%, bet referendumā par 10.Saeimas atlaišanu ‒ 18% balsstiesīgo.

"Tas skaidrojams ar to, ka politiķi līdz šim aktīvi aicinājuši iedzīvotājus piedalīties referendumā. Arī referenduma jautājums neprasa specifisku izglītību vai zināšanas. Gandrīz katram vēlētājam ir savs priekšstats, kā būtu jābalso, jautājums tikai, vai viņš aiziet un nobalso," klāstīja Cimdars.

Iedzīvotāju aktivitāti ietekmē arī tas, ka referendums notiek ziemā, kad cilvēkiem ir cita dienas kārtība. "Vakarā paliek ātrāk tumšs, un sabiedriskā transporta esamība un neesamība varētu ietekmēt aktivitāti reģionos," pastāstīja CVK vadītājs un pieļāva, ka vakarā aktivitāte varētu būt zemāka.

Tādēļ viņš aicināja tomēr gaidīt galīgos rezultātus, lai spriestu par aktivitāti.

CVK vadītājs arī apliecināja, ka līdz šim nopietnu incidentu nav bijis un vēlēšanu komisiju darbs norit normāli.

Jau vēstīts, ka sestdien Latvijā notiek referendums par Satversmes grozījumiem, kas krievu valodai paredz piešķirt otras valsts valodas statusu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!