Foto: DELFI

Tuvojoties svētku brīvdienām, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) un Valsts policija (VP) otrdien, 21. jūnijā, preses konferencē atgādināja par drošības un piesardzības pasākumiem ikdienā un īpaši svētku laikā.

NMPD direktore Liene Cipule, atgādinot par drošību svētkos, pauda, ka ne vienmēr līdzcilvēki ir spējīgi sniegt pirmo palīdzību, īpaši ja viņi atrodas alkohola reibumā.

"Aicinu pastiprināti pieskatīt bērnus. Pērn tika saņemti dažādi izsaukumi par svētkos gūtajām traumām tieši bērniem, kas gūtas, atrodoties ugunskura tuvumā," teica Cipule.

Viņa ieteica arī nemiksēt šašliku ēšanu ar dziedāšanu un dejošanu, jo tas var izraisīt aizrīšanos.

NMPD direktore līgotājus aicina katrā kompānijā atstāt kādu bez alkohola, proti, vismaz vienam cilvēkam vajadzētu būt skaidrā, lai nepieciešamības gadījumā varētu rīkoties un sniegt palīdzību. Cipule norāda, ka būtiskākais ir orientieris jeb adrese, lai pēc iespējas ātrāk varētu ierasties NMPD.

"Tiešām aicinu vēlreiz, lūdzu, dzeriet mazāk," viņa mudina līgotājus.

Savukārt VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis atgādināja, ka alkohola lietošana un transportlīdzekļa vadīšana nav savienojamas lietas.

Portālam "Delfi" policijas pārstāvis pauda, ka policijas svētku reidi sāksies jau 22. jūnijā un turpināsies līdz pat 27. jūnijam, uz ceļiem pastiprināti veicot autovadītāju pārbaudi. "Strādāsim gan uz vietējās nozīmes ceļiem, gan uz galvenajiem autoceļiem, kā arī atsāksim veikt masveida pārbaudes, kas pandēmijas ierobežojumu dēļ netika veiktas," teica Jančevskis.

Likumsargi pārbaužu veikšanai piesaistīs visus nepieciešamos un brīvos policijas resursus, tai skaitā arī VP Satiksmes uzraudzības biroju, norādīja Jančevskis.

Viņš autovadītājus aicina izvērtēt spēju sēsties pie stūres pēc svētkiem, norādot, ka "sekas nav tikai autovadītāja apliecības zaudēšana, bet arī smagākas un pat letālas".

Preses konferencē VUGD priekšnieka vietnieks, pulkvedis Mārtiņš Baltmanis akcentēja, ka biežāk ugunsnelaimes notiek tieši alkohola reibumā vai neuzmanības dēļ, esot tuvumā pie atklātas liesmas.

Viņš atgādināja, ka kurinot Līgo ugunskuru, jāpievērš uzmanība vēja virzienam, lai dzirksteles nenokļūst uz kādu blakus esošu ēku.

"Protams, jābūt uzmanīgiem ūdenstilpju tuvumā, īpaši gadījumos, ja kāds ir alkohola reibumā," minēja VUGD priekšnieka vietnieks, papildinot, ka, peldoties alkohola reibumā, reakcija var būt palēnināta, kas var izraisīt slīkšanu.

Lai akcentētu drošības pasākumu ievērošanas nozīmi, dienestu pārstāvji arī demonstrēja sekas pārgalvīgai atpūtai pie ūdens un atgādināja kā rīkoties līdzcilvēkiem, ja noticis nelaimes gadījums un jāsniedz palīdzība cietušajam.

Operatīvo dienestu apkopotā statistika liecina, ka Jāņu brīvdienas nereti aptumšo dažādi nelaimes gadījumi, piemēram, nepareiza ugunskura kurināšana, tostarp, smagi apdegumi pie ugunskuriem, griliem un aizrīšanās gadījumi, neapdomīga atpūta dabā, iekļūšana ceļu satiksmes negadījumos, peldēšanās vai transportlīdzekļa vadīšana alkohola reibumā, kas šos svētkus var pārvērst traģēdijā.

2021. gada Jāņu brīvdienās ugunsgrēkos gāja bojā četri cilvēki, ūdenstilpē noslīka viens cilvēks, ceļu satiksmes negadījumos cieta 33 personas un viena gāja bojā, 45 transportlīdzekļu vadītāji pie stūres bija sēdušies alkohola reibumā, bet vairāk nekā 600 cilvēki guva dažādas traumas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!