Foto: LETA

Papildu finansējums 19,5 miljoni latu valsts budžeta grozījumos ļaus vairāk apmaksāt izmeklējumus un ārstu konsultācijas, mazināt rindas ambulatorajā aprūpē un dienas stacionāros, kā arī pacientu rindas uz endoprotezēšanas operācijām un rehabilitāciju, teica veselības ministre Ingrīda Circene (V).

Viņa norādīja, ka finansējuma palielinājuma rezultātā līdz 27% palielināsies pakalpojumu apjoms endoprotezēšanas operācijām un rindu mazināšanai uz medicīnisko rehabilitāciju stacionārā. Līdz 20% no gada līguma summas palielināsies ambulatoro speciālistu un dienas stacionāros sniegto pakalpojumu apmaksa, bet par 12% - diagnostiskajiem izmeklējumiem. Savukārt pasākumi prognozējamās invaliditātes novēršanai un laboratoriskajiem izmeklējumiem tiks apmaksāti pēc padarītā darba apjoma.

No papildu līdzekļiem 1,1 miljons latu tiks novirzīts Mātes un bērna veselības uzlabošanas plānā 2012.-2014.gadam paredzēto pasākumu realizācijai - papildu izmeklējumiem grūtniecēm, neauglības diagnostikai un ārstēšanai, kā arī daļējai medikamentu kompensācijai grūtniecēm un bērniem līdz divu gadu vecumam. 897 000 latu paredzēti rindu mazināšanai uz endoprotezēšanas operācijām, savukārt, 7,3 miljoni latu - speciālistu konsultāciju un dienas stacionāros sniegto pakalpojumu apmaksai.

Laboratorisko un diagnostisko izmeklējumu apmaksai novirzīs astoņus miljonu latu, bet vienu miljonu latu - daudzprofilu neatliekamās medicīniskās palīdzības slimnīcām observācijas gultu izveidei un uzturēšanai. Slimnīcām tas ļaus nodrošinot efektīvāku pacientu plūsmas organizēšanu un sniegs iespēju vairāk pacientus ārstēt ambulatori. 704 000 latu piešķirti pasākumiem prognozējamās invaliditātes novēršanai, 356 000 latu - rindu mazināšanai medicīniskajai rehabilitācijai stacionārā, savukārt 91 000 latu - Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai papildu ārstu speciālistu, ģimenes ārstu un māsu diennakts dežūru nodrošināšanai uzņemšanas nodaļās un speciālistu konsultācijām slimnīcas poliklīnikā.

Runājot par to, ka Stradiņa slimnīcas pacientiem ir jāpavada gandrīz visa darbdiena pie tālruņa, lai sagaidītu, ka kāds no reģistratūras operatoriem atbild un pieraksta rindā uz izmeklējumiem, Circene teica, ka šai problēmai viņa saskata risinājumu e-veselības projektā, kurā jau no augusta ir iesaistīta arī Stradiņa slimnīca, kas ļaus pacientiem pieteikties, izmantojot elektronisko formu, tādējādi taupot pacientu laiku un ļaujot redzēt arī rindu pie speciālista.

Circene uzskata, ka pašlaik Latvijā ģimenes ārsta institūcija nedarbojas pietiekami labi, jo pacienti, kuriem būtu jāsaņem ģimenes ārsta palīdzība, bieži pēc tās vēršas slimnīcās. Turklāt Veselības inspekcijā par ģimenes ārstu darbu nesūdzas. Viņa stāstīja, ka pašlaik Veselības ministrija rosina noteikt kvalitātes kritērijus ģimenes ārstiem, pret ko asi iebilst abas ģimenes ārstu asociācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!