Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Otrdien Ministru kabinets pieņēma grozījumus epidemioloģiskās drošības noteikumos, paredzot ārstniecības iestādes vadītājam tiesības Covid-19 krīzē piesaistīt personālu bez ārsta sertifikāta. Noteikumos paredzēta arī iespēja aptiekā veikt tā dēvēto ātro Covid-19 testu, kas nepieciešams darbiniekiem bez Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta testēšanas sertifikāta iegūšanai.

Veselības ministrijā skaidroja, ka, ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo situāciju un izsludināto ārkārtas situāciju medicīnā, kas nozīmē maksimālu slimnīcu resursu pārorganizēšanu un plānveida stacionārās palīdzības ierobežošanu, lai varētu nodrošināt neatliekamo medicīnisko palīdzību, palīdzību akūtos gadījumos un Covid-19 pacientu ārstēšanu, nepieciešama maksimāla visu ārstu iesaiste pacientu ārstēšanā un pārējo ārstniecības personu iesaiste pacientu aprūpē.

Tāpēc ar grozījumiem noteikumos paredzēts, ka ārkārtas medicīniskajā situācijā ārstniecības iestādes vadītājs nepieciešamības gadījumā varēs nodarbināt ārstus ar vai bez ārstniecības personas sertifikāta, neatkarīgi no specialitātes un iesaistīt pacientu aprūpē visu profesiju ārstniecības personas.

Šī norma gan ir izņēmuma gadījums un ir piemērojama tikai periodā, kad izsludināta ārkārtas situācija medicīnā.

Tāpat grozījumi rīkojumā paredz, ka antigēnu jeb ātro Covid-19 testu varēs veikt ne tikai ārstniecības personas, medicīnas asistents vai ārstniecības atbalsta personas, bet arī farmaceits un farmaceita asistents, kurš strādā licencētā vispārējā tipa aptiekā.

Ar noteikumiem paredzēts, ka antigēnu testu varēs veikt Latvijas Farmaceitu biedrībā reģistrēts farmaceits vai farmaceita asistents. Lai nodrošinātu ātro Covid-19 testu sniegšanu aptiekās, tajās būs jāierīko nodalīta vieta apmeklētāju apkalpošanas zālē, kur iespējams netraucēti veikt testus.

Kā atgādina Veselības ministrijā, iedzīvotāji, kuriem darba pienākumu veikšanai nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts un kuriem šāda sertifikāta vēl nav, savus darba pienākumus var veikt ar testēšanas sertifikātu, kas izsniegts ne agrāk kā pirms 72 stundām.

Darba pienākumu veikšanai nepieciešamo testēšanu var veikt arī ar ātro antigēna testu, kura rezultāts pieejams jau 15-20 minūšu laikā. Šobrīd antigēna testi pieejami vairāk nekā 120 testēšanas punktos.

Grozījumi noteikumos arī paredz, ka pašvaldībai vai sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzējam, kurš saņem dotāciju no pašvaldību līdzekļiem, ir tiesības nodot Nacionālajam veselības dienestam (NVD) datus par pilngadīgajām personām, kuras saņem braukšanas maksas atvieglojumus.

NVD būs tiesības minētos datus salīdzināt ar dienesta rīcībā esošo informāciju un nodot atpakaļ pašvaldībai vai sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzējam datus par personām, kurām ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. NVD, pašvaldība vai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējs iegūtos personu datus dzēsīs, tiklīdz zudīs nepieciešamība tos glabāt.

Ar grozījumiem noteikumos arī paredzēta iespēja atsevišķu valstu pilsoņiem saņemt īstermiņa Covid-19 sertifikātu.

To izsniegs personām par Amerikas Savienotajās Valstīs, Apvienotajā Karalistē, Austrālijā, Jaunzēlandē vai Kanādā izsniegtu apliecinājumu par pilnu vakcinācijas kursu. Šos sertifikātus izsniegs tūrisma informācijas centri, kas ir noslēguši sadarbības līgumu ar Nacionālo veselības dienestu par personas datu apstrādi un īstermiņa apliecinājuma izsniegšanu, Alūksnē, Bauskā, Daugavpilī, Jēkabpilī, Liepājā, Rēzeknē, Rīgā, Salacgrīvā, Valmierā un Ventspilī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!