Foto: LETA
Kopš jaunā koronovīrusa izplatības sākuma Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) kopumā uzņemti četri bērni ar Covid-19 saslimšanu. Nevienam no tiem nav bijusi smaga slimības gaita, bet gan viegla vai vidēji smaga, portālam "Delfi" pastāstīja slimnīcas bērnu infektoloģe Dace Zavadska, Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore. Tiesa, saslimušo bērnu skaits ir lielāks nekā slimnīcā nonākušo.

"Simptomi ir līdzīgi kā pieaugušajiem, ir paaugstināta temperatūra, augšējo elpceļu simptomātika, taču slimības gaita noteikti norisinās vieglāk. Mums tādi gadījumi nav bijuši, bet literatūrā raksta, ka mēdz būt arī zarnu trakta simptomātika," stāsta bērnu infektoloģe.

Jaunākie slimnīcā nonākušie Covid-19 pacienti bijuši zīdaiņa vecumā ar vieglu slimības gaitu, bet vecākais – pusaudža vecumā ar vidēji smagu slimības gaitu. Vēl viens pacients ir sākumskolas audzēkņu vecumā. "Stacionēti pašlaik ir divi, bet viņi atnāk un aiziet, vienā gadījumā pat dažas stundas, pat ne dienas. Un viņi ir parastajā nodaļā, protams, nošķirtā telpā no citiem pacientiem, un aprūpe notiek pilnā ekipējumā, bet viņiem nav vajadzīga intensīvā aprūpe," stāsta Zavadska.

Lai arī parasti ātras izplatības infekciju gadījumā bērni ir galvenie infekcijas pārnēsātāji, tāpēc daudzviet viens no sākotnējiem ierobežojošiem pasākumiem bija pārtraukt bērnu kontaktēšanos, šobrīd gan pasaules pētījumi, gan BKUS pieredze liecina: "izskatās, ka vairāk bērni inficējas no pieaugušajiem," saka bērnu infektoloģe.

Vai kāds no slimnīcā uzņemtajiem bērniem jau uzskatāms par pilnīgi veselu, proti, bijuši divi negatīvi Covid-19 testi, Bērnu slimnīcas ārstei nav datu, jo pēc izrakstīšanas no slimnīcas tālāku ārstēšanu pārņem ģimenes ārsts.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati liecina, ka kopumā Latvijā Covid-19 pozitīvi testi bijuši 18 bērniem vecumā līdz deviņiem gadiem (septiņām meitenēm un 11 zēniem) un 33 bērniem un jauniešiem vecumā no 10 līdz 19 gadiem (19 meitenēm un 14 zēniem).

Kāds ir pacientu ar apstiprinātu Covid-19 infekciju vecuma un dzimuma sadalījums (sarkanā krāsa – sievietes, zilā – vīrieši, dati uz 24. aprīli), var aplūkot šajā SPKC sagatavotajā grafikā.

Foto: Ekrānšāviņš no spkc.gov.lv


Nacionālā veselības dienestam savukārt ir informācija par Covid-19 negatīvajiem testiem pacientiem, kam tie veikti pirmoreiz (nevis atkārtoti pēc pozitīva rezultāta vai atkārtoti veiktie, piemēram, pēc grūti interpretējamu rezultātu saņemšanas). Dati vēsta, ka bērniem vecumā līdz deviņiem gadiem bijušas 869, savukārt vecuma grupā no 10 līdz 19 gadiem bija 1075 negatīvas atbildes.

Latvijā kopumā visās vecuma grupās veikti 45 743 izmeklējumi, infekcija apstiprināta 804 personām. Aizvadītajā diennaktī Covid-19 saslimšana konstatēta 20 pacientiem. Kopumā Latvijā reģistrēti 267 no Covid-19 izveseļojušies cilvēki un 12 – miruši, liecina SPKC jaunākie dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!