Foto: LETA

Valstij ir jāturpina gatavoties dažāda veida krīzēm un Covid-19 pandēmija tam ir labs piemērs, valdībā ceturtdien, 18. martā, prezentējot informatīvo ziņojumu par visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešanas progresu, pauda Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Viņš sacīja, ka šī krīze ir parādījusi, ka civilās institūcijas nav bijušas pilnībā gatavas krīžu pārvarēšanai pašas savā nozarē, kā piemēru minot vairākas pēdējā laikā esošas problēmas, piemēram, vakcīnu loģistikas jautājumu, kur tika rosināts iesaistīt Nacionālos bruņotos spēkus.

Pabriks pauda, ka arī valdības vadītājiem ir jābūt labāk sagatavotiem krīzes menedžmentā, kā arī sabiedrībai kopumā ir jāmācās no pandēmijas laika, jo "nākošā krīze nebūs veselības pandēmija, tas būs kaut kas cits".

Ministrs uzskata, ka Covid-19 jautājumi ir viena no sadaļām, kas kalpo par labāku pamatu indivīda, sabiedrības un valdības sagatavošanai dažāda veida krīzēm.

Visaptveroša valsts aizsardzība paredz stiprināt aizsardzības spējas sasaistē ar valsts un sabiedrības gatavību pašorganizēties un pārvarēt krīzes.

Ministrs sacīja, ka pērn noticis aktīvs darbs pie sabiedrības informēšanas, normatīvo aktu pilnveidošanas, valsts un privātā sektora sadarbības stiprināšanas, kā arī sabiedrības iesaistes veicināšanas valsts militārajā aizsardzībā, kopā aptverot visus visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas pamatdarbības virzienus, lai stiprinātu valsts un sabiedrības gatavību pašorganizēties un pārvarēt krīzes.

Notikušas vairākas starpresoru mācības, piemēram, mācības "Kristaps", stiprinot institūciju gatavību krīzei un saikni ar sabiedrību, tāpat ir izveidots buklets ar pamācību, kā rīkoties krīzes gadījumā, kas pieejams arī elektroniski vairākās valodās, lai krīzes brīdī informācija sasniegtu pēc iespējas plašāku auditoriju.

Covid-19 pandēmijas noteikto ierobežojumu un problemātikas dēļ arī visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešanas process tika pielāgots attiecīgajiem apstākļiem.

Lai stiprinātu pašvaldību kapacitāti un gatavību reaģēt krīzes situācijās, tajā skaitā kara vai militāro draudu gadījumā, Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem 2020. gadā uzsāka īstenot mācības pašvaldību civilās aizsardzības komisijām.

Mācību laikā tika izspēlētas dažādas situācijas, kurās civilās aizsardzības komisijām jānovērtē, jānovērš riski un jāizstrādā reaģēšanas plāns, lai nodrošinātu sabiedrību ar pamatvajadzībām militāra konflikta gadījumā.

Notikušo mācību rezultāti likuši secināt, ka arī komersantiem ir nepieciešams organizēt mācības un regulāri apmācīt darbiniekus rīcībai krīzes situācijās, tādējādi Aizsardzības ministrija paudusi gatavību turpināt izveidoto sadarbību ar privātā sektora pārstāvjiem, lai organizētu mācības un pilnveidotu uzņēmumu zināšanas par nepieciešamo rīcību krīzes un kara gadījumā.

Arī šogad tiek plānots turpināt dažādu semināru, galda izspēļu un citu pasākumu organizēšanu, lai veicinātu valsts un sabiedrības izpratni, noturīgumu un nepārtrauktību krīzes un kara laikā.

Šogad ministrija īpaši pievērsīs uzmanību valsts un sabiedrības svarīgu funkciju darbības nepārtrauktības jautājumiem, iesaistot valsts un pašvaldību institūcijas, kā arī dažādu nozaru komersantus.

Visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas galamērķis ir panākt, lai katra institūcija, uzņēmums, mājsaimniecība un indivīds zinātu savu lomu un rīcības modeli krīzes un kara gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!