Foto: LETA

Saistībā ar otrdien, 10. martā, valdībā pieņemto lēmumu par to personu loka paplašināšanu, kuras saistībā ar jaunā koronavīrusa izraisīto saslimšanu "Covid-19" ir tiesīgas saņemt darbnespējas lapu, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) kopā ar Latvijas Banku un atbildīgajām ministrijām plāno izskatīt arī variantus, kā atbalstīt uzņēmējus.

Preses konferencē pēc Ministru Kabineta sēdes, Kariņš medijiem norādīja, ka apzinās, ka situācijai ar "Covid-19" saslimšanas izplatību ir divi aspekti – sabiedrības veselības un ekonomiskais aspekts.

"Mūsu valsts ir cieši saistīta ar Eiropas un pasaules ekonomiku, tāpēc arī tiek ietekmēta," norādīja premjers. Viņš sacīja, ka jau ir runājis ar Latvijas Bankas (LB) prezidentu par šo situāciju, kā arī plāno kopā ar ministriem un centrālo banku izskatīt variantus, kā no valdības un LB puses iespējams palīdzēt uzņēmējiem un sniegt tiem palīdzību.

Viņš uzsvēra, ka skatīs iespējas kā potenciāli sniegt palīdzību uzņēmējiem un "kā gatavoties pirms būs nepieciešams".

Jau ziņots, ka, ja mediķi, skolotāji un sociālajās aprūpes iestādēs strādājošie būs atgriezušies no "Covid-19" skartajām teritorijām, uz kurām šobrīd ir attiecināti īpaši piesardzības pasākumi (Itālija, Ķīna, Irāna, Dienvidkoreja, Japāna un Singapūra), un nebūs iespējams vienoties ar darba devēju par attālinātā darba iespējām, personai būs jāsazinās telefoniski ar savu ģimenes ārstu.

Pēc situācijas izklāsta, tiks izsniegta darbnespējas lapa uz 14 dienām, skaitot no dienas, kad persona izbraukusi no skartās teritorijas.

Šāda kārtība būs spēkā, kamēr ir aktuāli "Covid-19" infekcijas izplatīšanās draudi.

Jau ziņots, ka otrdien, 9. martā, Latvijā kopumā apstiprināti astoņi saslimšanas gadījumi ar koronavīrusa izraisīto saslimšanu "Covid-19". Septiņi no tiem 7. martā atgriezās no brīvdienām Itālijas kūrortā.

Personām, kuras ir atgriezušās no slimības skartajām teritorijām un kurām 14 dienu laikā pēc atgriešanās ir parādījušies viegli saslimšanas simptomi - paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, – ir jāzvana uz 113. Pie personām ieradīsies Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigāde, kura paņems analīžu materiālu laboratoriskai pārbaudei vai arī nogādās pacientu tuvākajā slimnīcā, kur tiks noņemti analīžu paraugi.

Ja personai būs smagas elpceļu infekcijas pazīmes, tostarp apgrūtināta elpošana, NMPD šo personu nogādās stacionārā.

Par izmeklējumu rezultātiem laboratorija informēs pacientu un SPKC. Persona informāciju par izmeklējumu rezultātiem saņems 24 stundu laikā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!