Foto: LETA

Latvijā piektdien varētu tikt atsākta potēšana ar "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19, preses konferencē pēc valdības sēdes ceturtdien, 18. martā, sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Kad Eiropas Zāļu aģentūras atbildīgā komiteja būs vienojusies par papildu rekomendācijām, tekstu risku vadības pasākumiem, ko ieteiks lietot visiem vakcinācijas pakalpojumu sniedzējiem, Latvijā tiks rekomendēts atsākt vakcināciju ar šo vakcīnu, sacīja Pavļuts.

Kā minēja Pavļuts, tas varētu notikt ap pulksten 13.

Tāpat viņš uzsvēra, ka Zāļu valsts aģentūra (ZVA) jau ceturtdienas vakarā informēs vakcinācijas pakalpojuma sniedzējus, ka piektdien, saņemot šo informāciju ar jaunajām, papildinātajām rekomendācijām, vakcināciju drīkstēs atsākt.

"Tas faktiski nozīme, ka jau rīt no rīta mūsu ārstiem būs iespēja sazināties ar pacientiem, atjaunot pierakstu rītdienas dienas otrajai pusei un atsākt vakcināciju pilnā sparā," pauda ministrs.

"Es uzskatu, ka Latvijas zāļu uzraudzības sistēma ir spērusi pareizu soli, esot piesardzīgiem, arī parādot Latvijas sabiedrībai, ka mēs nopietni uztveram signālus, kādi parādās par vakcīnu drošumu," par nedēļas sākumā pieņemto lēmumu apturēt vakcināciju ar "AstraZeneca" sacīja Pavļuts.


Jautāts, vai varētu būt kādi jauni nosacījumu vakcinējamajām grupām, Pavļuts atbildēja, ka nav eksperts, lai precīzi medicīniski atbildētu, tāpēc ir jāsagaida speciālistu paziņojums, tomēr viņš piebilda, ka ārstiem varētu tikt rekomendēts veikt papildu novērošanu vakcinētajiem pacientiem.

Atbildot uz jautājumu, vai šī vakcinēšanas apturēšana nebūs ietekmējusi iedzīvotāju vēlmi vakcinēties, Pavļuts sacīja, ka prioritāri vakcinējamās grupas šobrīd ir ļoti lielas un ir "ļoti liels cilvēku daudzums, kas gaida iespēju vakcinēties".

Pavļuts uzsvēra, ka ir veiksmīgi vakcinēta lielākā daļa mediķu, kā arī sociālās aprūpes centru darbinieku un klientu lielākā daļa ir saņēmusi vismaz vienu poti, kas ir ap 70%.

Šobrīd tiek vakcinēti seniori vecumā virs 70 gadiem, bet nākamajā otrdienā tiek plānots uzsākt cilvēku ar hroniskām saslimšanām vakcinēšanu dažādās vecuma grupās.

"Šajās prioritārajās grupās gan senioru vidū, gan hroniski slimo cilvēku vidū būs vairāk nekā pietiekami cilvēku, kuri vēlas vakcinēties," viņš sacīja, uzsverot, ka realitātē ir rindas uz vakcinēšanos, bet ir liels vakcīnu deficīts. Tomēr, kad tiks piegādāts lielāks vakcīnu daudzums, aprīlī tiks atvērti masu vakcinācijas centri.

Cik "AstraZeneca" vakcīnu līdz ar potēšanas procesa apturēšanu ir aizgājis secen Pavļuts pateikt nevarēja, bet tie varētu būt bijuši tie iesāktie vakcīnu flakoni, kas palikuši pāri, jo atvērti pirmdien, kad tika paziņots par vakcinācijas pārtraukšanu ar "AstraZeneca".

Tāpat viņš uzsvēra, ka pieejamie aptuveni 25 000 "AstraZeneca" vakcīnu ir izvadāti pa vakcinācijas punktiem, atrodas ledusskapjos un piektdien tos drīkstēs izmantot.

Kā ziņots, ceturtdien Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19 atzinusi par drošu.

Kā pēc EZA drošuma komitejas sēdes preses konferencē pavēstīja EZA vadītāja Emera Kuka, "komiteja ir nonākusi pie skaidra zinātniski slēdziena – šī ir droša un efektīva vakcīna. Ieguvumi no tās, aizsargājot cilvēkus no Covid-19 un ar to saistītajiem nāves un hospitalizācijas riskiem, atsver iespējamos riskus".

"Komiteja arī ir secinājusi, ka vakcīna nav saistīta ar trombembolijas gadījumu vai asins recekļu riska pieaugumu," sacīja Kuka.

Tomēr aģentūra nevar pilnībā noraidīt saikni starp retiem trombembolijas gadījumiem un vakcīnu un tāpēc sākusi papildu izpēti, lai izprastu jautājumu, norādīja Kuka.

Eksperti iesaka informēt ārstus un vakcīnu saņēmējus par iespējamajiem riskiem.

EZA iesaka vakcīnas brošūrās pievienot aprakstu par šiem trombembolijas gadījumiem, lai veselības aprūpes dienestu darbinieki un pacienti zinātu par šiem retajiem asins recekļu gadījumiem.

Kā norādīja Kuka, "AstraZeneca" vakcīna "klīniskajos izmēģinājumos un koronavīrusa slimības novēršanā ir demonstrējusi vismaz 60% efektivitāti. Un patiesībā reālās pasaules liecības rāda, ka efektivitāte varētu būt pat vēl augstāka".

Līdz šim virkne Eiropas Savienības valstu ir uz laiku apturējušas šīs vakcīnas lietošanu līdz brīdim, kamēr EZA sniedz savu slēdzienu.

Arī Latvija papildu piesardzības nolūkā pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC), Imunizācijas valsts padomes (IVP), Zāļu valsts aģentūras un Veselības inspekcija (VI) rekomendācijas pirmdien uz laiku apturēja vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu.

Līdz šim Latvijā nav apstiprināts neviens ziņojums, kurā norādītie veselības traucējumi līdzinātos citās Eiropas Savienības valstīs ziņotajiem saistībā trombembolijas signālu, kura izskatīšanu patlaban veic EZA drošuma komiteja. Informācija par ZVA saņemtiem Covid-19 vakcīnu blakusparādību ziņojumiem tiek regulāri publicēta ZVA tīmekļvietnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!