Foto: LETA

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi rīkojuma projektu, lai piešķirtu VM finansējumu, lai mediķiem par marta un aprīļa mēnešiem varētu izmaksāt piemaksas 3,6 miljonu eiro apmērā, kuri ārkārtējās situācijas apstākļos strādājuši ar Covid-19 vīrusa izplatības seku novēršanu, portālu "Delfi" informēja FM.

Vadības grupa uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam, ko vada finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), ir izskatījusi un atbalstījusi, ka no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem tiek piešķirts finansējums 8 miljonu eiro apmērā Veselības ministrijai (VM), lai nodrošinātu no 1. marta līdz 31. maijam piemaksas atbildīgo institūciju ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos saistībā ar Covid-19 uzliesmojuma un tā seku novēršanu, informēja FM. Jautājums tika atbalstīts arī Ministru kabineta 26. marta sēdē.

Lai saņemtu par martu un aprīli aprēķināto nepieciešamo finansējumu, VM pirmo reizi sagatavoja nepieciešamo pieprasījumu un iesniedza FM 4. jūnijā, bet vēlāk to atsauca, jo konstatēja kļūdas aprēķinos par piemaksām ģimenes ārstiem. VM veica precizējumus pieprasījumā, kurus FM iesniedza 29. jūnijā.

FM šajās dienās ir izskatījusi VM pieprasījumu, taču piebilst, ka vēl ceturtdien, 2. jūlijā, VM veica precizējumus, jo tajā tika konstatētas kļūdas, norādīja FM pārstāvis Aleksis Jarockis.

Savukārt mediķiem pašvaldību slimnīcās, kuri ārkārtas apstākļos strādājuši ar Covid-19 izplatības seku novēršanu, piešķirto piemaksu kompensāciju pieprasījumi par martu un aprīli sasniedz attiecīgi 22 000 un 122 000 eiro, tā ceturtdien medijiem paziņoja VM valsts sekretāres vietnieks finanšu jautājumos Āris Kasparāns.

Šo divu mēnešu finansējuma piešķiršanas pieprasījums jau ir iesniegts FM, un piemaksu izmaksa ārstniecības iestādēs tiks veikta tuvākajā laikā, apgalvoja Kasparāns. Savukārt par maiju pieprasījums FM vēl nav iesniegts, bet summa ir 151 000 eiro, portāls "Delfi" uzzināja VM.

Tās ārstniecības iestādes, kas šobrīd nav iesniegušas atskaites, VM aicina to izdarīt, jo finansējums automātiski netiks piešķirts. Kārtība paredz, ka sākumā jābūt aprēķinam un tad, izejot no izmaksātajām summām, tās tiek atmaksātas, skaidroja Kasparāns.

Martā Ministru kabinetā tika apstiprināts konkrēts process, kādā veidā šis finansējums būs pieejams ārstniecības iestādēm. Process paredzēja, ka sākotnēji pašas ārstniecības iestādes izmaksā piemaksas darbiniekiem. Pēc tam, iesniedzot atskaites par šīm izmaksātajām piemaksām, ārstniecības iestāde saņem finansējumu, izmaksu kārtību aprakstīja Kasparāns.

Jautāts, kāpēc ir tieši šāda piemaksu izmaksas kārtība, Kasparāns skaidroja: "Sākumā bija grūti prognozēt, kuras ārstniecības personas kādās ārstniecības iestādēs un kādā līmenī tieši tiks iesaistītas Covid-19 ārstniecības procesā, līdz ar to tika pieņemts lēmums sākotnēji saprast to darba apjomu, kas ir slimnīcās."

Kasparāns norādīja, ka runa ir par vairāk nekā 1000 ārstniecības personām, par kurām šīs atskaites tiek sniegtas. Atskaites par pašreizējo mēnesi jāiesniedz līdz nākamā mēneša 15. datumam.

Atskaites ir saņemtas no vairāk nekā 20 ārstniecības iestādēm. Tad tās ir jāapkopo, jāpārskata, jāpārbauda, kas ir laikietilpīgs process, tāpēc Kasparāns atzina, ka "šis process ir uzlabojams un paātrināms".

Atbildot uz VM pausto viedokli par slimnīcām pieejamajiem avansa finanšu līdzekļiem, Latvijas Slimnīcu biedrības (LSB) vadītājs Jevgēņijs Kalējs skaidro: "Veselības ministrijas minētais avansa maksājums 1/12 no gada finansējuma paredz slimnīcas nepārtrauktas darbības nodrošināšanu, tai skaitā saimniecisko darbību un darbinieku algu izmaksas, taču šī finansējuma izlietošanas mērķis nav paredzēts valdības solīto 20% piemaksu veikšanai mediķiem par darbu ārkārtas situācijas apstākļos. Iepriekš minēts, ka finansējums tam tiks piešķirts no "Līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem"."

Kalējs uzsver, ka pašvaldību slimnīcas NVD ir iesniegušas atskaites gan par veikto darba apjomu ārkārtas situācijas apstākļos, gan par iegādātajiem individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, taču joprojām nav skaidrs, cik liela daļa tiks kompensēta. "Neziņu tikai pastiprina fakts, ka šobrīd NVD veic pārbaudes par slimnīcu iesniegto atskaišu darba apjoma un individuālo aizsardzības līdzekļu izlietojuma pamatotību," norādīja Kalējs.

Kalējs pauda pārsteigumu par ceturtdien pausto VM skaidrojumu, ka slimnīcām piemaksu izmaksai ir pieejami NVD piešķirtie avansa maksājumi. "Pamatojoties uz Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes lēmumu, šie līdzekļi nav paredzēti ne darbinieku 20% piemaksu segšanai, ne individuālo aizsardzības līdzekļu iegādei," norādīja Kalējs.

Iepriekš jau ziņots, ka reģionālās slimnīcas paudušas bažas, ka arvien nav saņēmušas kompensācijas par piemaksām mediķiem, kuri ārkārtas apstākļos strādājuši ar Covid-19 izplatības seku novēršanu, ceturtdien intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja LSB vadītājs Jevgēņijs Kalējs.

Tāpat ceturtdien VM noraidīja LSB iepriekš publiski pausto paziņojumu, ka slimnīcām nebūtu pieejami līdzekļi piemaksu veikšanai ārstniecības personām, kuras iesaistītas Covid-19 izplatības novēršanā, portālu "Delfi" informēja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Lai slimnīcām būtu pieejami brīvi finanšu līdzekļi un maksājumus būtu iespējams veikt, slimnīcām ir pieejami avansa maksājumi katru mēnesi 1/12 gada finansējuma daļa, ko pārskaita Nacionālais veselības dienests (NVD).

Vienlaikus slimnīcām ir jāveic uzskaite par izmaksātajām piemaksām Covid-19 izplatības novēršanā iesaistītajam personālam, skaidroja ministrijā.

Pēc visu slimnīcu izmaksu apkopošanas šis finansējums tiks kompensēts atbilstoši Ministru kabinetā lemtajam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!