Foto: DELFI

Otrdien, 15. septembrī, Ministru kabinets pēc Veselības ministrijas ierosinājuma pieņēma izmaiņas attiecīgajos valdības noteikumos, Covid-19 dēļ noteikto pašizolācijas laiku pēc atgriešanās no ārvalstīm turpmāk samazinot no 14 uz 10 dienām. Tāds lēmums valdībā pieņemts, balstoties jaunākajos pētījumos par inficēšanās iespējām ar Covid-19 un uzklausot ekspertu viedokli.

Valdības apstiprinātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" paredz, ka personām, kas iebrauc no valstīm, no kurām iebraucot, jāievēro pašizolācijas prasības, turpmāk tas būs jādara 10 dienas nevis 14, kā līdz šim.

Ministru kabinetā apstiprinātie grozījumi stāsies spēkā no 17. septembra un attieksies arī uzcilvēkiem, kuri jau ievēro pašizolāciju, vēsta Valsts kanceleja.

Veselības ministrija skaidro, ka, ņemot vērā jaunākos starptautisko ekspertu ieteikumus attiecībā uz Covid-19 inkubācijas periodu, ir pārskatīts pašizolācijas perioda ilgums, kas jāievēro pēc iebraukšanas vai atgriešanās no valstīm ar augstu saslimstības ar Covid-19 līmeni. Turpmāk pašizolācijas ilgums tiek noteikts 10 dienas pēc izbraukšanas no valsts, kas iekļauta Slimību profilakses un kontroles centra sarakstā kā valsts ar augstu saslimstību ar Covid-19.

Papildus nosacījumi attiecināti uz personām, kuras ir nodarbinātas ārstniecības iestādēs, sociālās aprūpes institūcijās un izglītības iestādēs un kuras ir tiešā kontaktā ar citiem cilvēkiem, piemēram, ārsti, kuri sniedz palīdzību pacientam, vai skolotāji, kuri strādā ar bērniem. Šiem cilvēkiem astotajā dienā pēc attiecīgās valsts pamešanas būs jāveic Covid-19 tests. Ja tests būs negatīvs, tad personas vienpadsmitajā dienā pēc attiecīgās valsts pamešanas varēs atgriezties darbā klātienē. Ja persona nevēlēsies testu veikt, tad pašizolācijas ilgums saglabāsies iepriekšējais – 14 dienas.

Arī ar Covid-19 inficēto kontaktpersonām joprojām būs jāuzturas mājas karantīnā 14 dienas.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) valdības sēdē par šiem grozījumiem sacīja, ka tie atvieglos dzīvi cilvēkiem, kas ceļojuši ārpus Latvijas. Ministre atzina, ka aktuālie pētījumi rāda, ka ceļotājiem un kontaktpersonām ir atšķirīgas iespējas saslimt jeb attiecīgi 0,4% no ceļotājiem un 4,8% no kontaktpersonām, tāpēc arī tāds ir ministrijas piedāvājums.

Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs valdības sēdē skaidroja, ka šis piedāvājums balstās uz diviem apsvērumiem. Pirmais apsvērums ir slimības inkubācijas periods, ko parasti skaita no pēdējā brīža, kad cilvēks bijis paaugstināta riska zonā vai kontaktējies ar slimnieku. Taču pētījumi liecina, ka nav viena konkrēta diena, kad cilvēki inficējas, lielākoties cilvēki inficējas pirmajā nedēļā un pēc tam arvien mazāk. Pierādīts, ka ir ļoti reti gadījumi – 0,7%, kad saslimšanas simptomi parādās pēc dienām, tāpēc to neņem vērā un standarts ir 14 dienu pašizolācijas periods.

Ja skatāmies uz mazāko intervālu jeb 10 dienām, tad pēc šī laika simptomi parādās 4,8% jeb faktiski pieciem no simts saslimušajiem slimības simptomi parādās pēc 10 dienas, skaidroja Perevoščikovs. Viņš arī piebilda, ka visi uz ārzemēm braukušie neinficējas pēdējā dienā, bet tas notiek dažādās dienās ceļojuma laikā.

Tagad arī citviet Eiropā tiek plaši apspriests šis jautājums, un secināts, ka var samazināt pašizolācijas laiku pēc ceļošanas līdz 10 dienām. Perevoščikovs informēja, ka tiek apspriesta arī iespēja veikt testēšanu astotajā dienā, jo tā parāda vīrusa klātbūtni organismā divas dienas pirms simptomu parādīšanās. Epidemiologs teica, ka, ja īpašām grupām vajag uzsākt darba pienākumus ātrāk, tad var iziet testu astotajā dienā un samazināt pašizolācijas laiku līdz desmit dienām.

Preses konferencē pēc valdības sēdes Perevoščikovs paskaidroja, ka izmaiņas pašizolācijas nosacījumos attieksies arī uz tiem, kas no ārvalstīm atgriezušies pirms šī valdības lēmuma.

Grozījumi arī nosaka, ka gadījumā, ja izglītības iestādei Covid-19 saslimšanas dēļ karantīnā jāsūta kāda klase un jārīko attālinātas mācības, tad jāziņo par to Izglītības valsts kvalitātes dienestam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!