Foto: DELFI

Lai gan Latvija nav pieņēmusi konkrētu lēmumu par nākamās Covid-19 devas nepieciešamību, tā primāri būtu nepieciešama riska grupām – senioriem un cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām, valdības sēdē otrdien, 10. augustā, pauda Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš atgādināja, ka vien atsevišķas valstis ir pieņēmušas lēmumu vai ir lēmuma pieņemšanas procesā par trešo Covid-19 potes devu un primāri to nosaka riska grupu pārstāvjiem. Arī Latvijas speciālisti pēta situāciju un paredzams, ka rudenī varētu sekot lēmums atsevišķām iedzīvotāju grupām potēties ar trešo vai gadījumā, ja saņemta viena vakcīnas deva, piemēram, "Janssen" gadījumā,– otrā deva.

Situāciju paralēli pēta arī vakcīnu ražotāji un regulatori. Latvijā lēmums par nākamās devas nepieciešamību vēl nav pieņemts – VM seko līdzi situācijas attīstībai un gaida Zāļu valsts aģentūras rekomendācijas.

Premjers Krišjānis Kariņš (JV) rekomendēja nākotnē noteikt laiku – konkrētu intervālu pēc pēdējās vakcīnas devas saņemšanas, kad cilvēks varētu saņemt nākamo devu.

"Ja cilvēki nesaprot, ka vajag pirmo devu, nekavēsim saņemt 3. devu tiem, kuri saprot, ka tas ir derīgi," norādīja premjers.

Vienlaikus Pavļuts norādīja, ka vakcīnu netrūkst un VM modelē situāciju arī tad, ja trešās devas vajadzētu sākt potēt jau ziemā.

Komentējot kopējo situāciju ar vakcīnu pieejamību, Pavļuts valdības sēdē pauda, ka ir liels cilvēku pieprasījums pēc "Janssen" vakcīnas, kas ir saistāms ar lietošanas ērtību – vakcīna satur tikai vienu devu.

Taču konkrētās vakcīnas piegādes ir nestabilas un tendence ir līdzīga arī citās valstīs – Latvija saņēmusi vien 13% no iepriekš plānotā apjoma, kas saistīts ar piegādes un ražošanas grūtībām.

Jau ziņots, ka līdz šim Latvijā vakcinācijas pret Covid-19 procesu, saņemot vismaz vienu poti, sākuši jau 42,02% iedzīvotāju, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotie dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!