Foto: DELFI
Tuvāko nedēļu laikā Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) grasās ierosināt izmaiņas likumā, kas mīkstinās sodu par ātruma pārkāpšanu. Ja šoferis ātrumu būs pārsniedzis ne vairāk kā 10 kilometrus stundā, naudas sodu aizstās ar brīdinājumu, ziņo laikraksts "Neatkarīgā".

CSDD priekšnieks Andris Lukstiņš stāsta: "Ja pārkāpumu fiksēs ceļu policijas inspektors, autovadītājam izteiks brīdinājumu un piešķirs soda punktu – no tā mēs atteikties negrasāmies. Ja pārkāpumu fiksēs fotoradars, būs tikai brīdinājums, jo, cik zināms, par fotoradara fiksētajiem pārkāpumiem soda punktus nepiešķir."

Tuvāko mēnešu laikā, iespējams, veiks vēl kādas izmaiņas likumā, ar kurām paredzēts stingrāk kontrolēt firmu "Vitronic Baltica" un partneri, kas uzņēmusies fotoradaru uzstādīšanu, taču kavējas ar līgumsaistību izpildi.

"Līgumsodu par neizdarīto aprēķina un maksā, bet acīmredzot tas ir pārāk maigs. Tāpēc sekosim situācijai un, ja vēl atkārtosies tādi firmas pārstāvju izteicieni, ka viņi nezina, vai varēs laikā izpildīt līguma nosacījumus, esam gatavi ceļu satiksmes likumā izdarīt izmaiņas, ar kuru noteiksim, ka tikai 30% no fotoradariem uz Latvijas ceļiem drīkst būt pārvietojamie," saka Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis. Tādējādi komisija cer paātrināt stacionāro radaru ieviešanu.

Jau ziņots, ka Valsts policijas (VP) priekšnieks Ints Ķuzis pieprasījis uzņēmumam "Vitronic Baltica", kas ir valsts privātais partneris fotoradaru ieviešanas projektā, līdz maija nogalei uzstādīt Latvijā visus līgumā paredzētos mobilos un stacionāros fotoradarus. Uzņēmums atzīst, ka tas var neizdoties.

Kamēr nav uzstādīti visi fotoradari, saskaņā ar līgumu uzņēmumam ir jāmaksā soda naudas, taču ne uzņēmuma, ne policijas pārstāvji otrdien nevarēja nosaukt, cik uzņēmums jau ir parādā valstij par līguma nepildīšanu.

Līgumsods ir 0,001% dienā no līguma summas. Iepirkumu uzraudzības biroja interneta mājaslapā publicētajā paziņojumā par fotoradaru konkursa iepirkuma procedūras rezultātiem kā kopējā līgumcena minēti 11,25 miljoni latu, tādējādi līgumsods dienā varētu būt 112,5 lati jeb vairāk nekā 3000 latu mēnesī.

No sestdienas uz Latvijas ceļiem ātruma pārkāpumus fiksē vēl 15 jauni pārvietojamie fotoradari, un kopumā ātruma pārkāpējus ķer jau 34 mobilie fotoradari. Kopumā līgums paredz ieviest Latvijā 160 fotoradarus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!