Foto: LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) lēmusi atteikt opozīcijas politiķa Alda Gobzema partijas "Likums un kārtība" (LuK) rosinājumu sākt parakstu vākšanu referendumam par vakcinācijas brīvprātības noteikšanu Satversmē, portāls “Delfi” noskaidroja CVK sēdē.

Gluži tāpat kā dažādu valsts iestāžu viedoklis par konkrēto likumprojektu nebija vienots, arī komisijas locekļu domas dalījās. "Par" likumprojekta reģistrācijas atteikšanu balsoja seši CVK locekļi, savukārt divi bija "pret" to.

Sēdes laikā CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa un CVK locekle Marika Senkāne norādīja, ka komisija vērtē konkrētā likumprojekta būtību no juridiskā viedokļa, nevis tā lietderīguma. Senkāne sēdē uzsvēra, ka Satversme un starptautiskās normas pieļauj konkrētās situācijās noteikt ierobežojumus personu pamattiesībām, tāpēc konkrētais ierosinājums neatbilst tiesību normām. Viņa arī uzsvēra, ka šobrīd nav pamata runāt par piespiedu vakcināciju, proti, neviens neko tādu negrasās darīt. "Šāda redakcija ož pēc populisma," kritiska bija CVK locekle. Nevienu personu šobrīd Latvijā nevar vakcinēt piespiedu kārtā, atgādināja Senkāne.

Savukārt komisijas locekle Sofija Grīnvalde aicināja iesniedzēju rosināt grozījumus citos tiesību aktos, nevis Satversmē. Valdis Verners, CVK loceklis, norādīja, ka konkrētie grozījumi neiekļaujas tiesību sistēmā. Arī viņš aicināja iesniedzēju rosināt grozīt citus likumus, nevis Satversmi.

CVK loceklis Ritvars Eglājs, izlasot CVK iesniegtos atzinumus par likumprojektu, secinājis, ka iebildumi pret parakstu vākšanu nav konkrēti. Viņš rosināja atdot iesniedzējam likumprojektu, lai izlabotu to. Proti, likumprojektu "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" pārsaukt par " Grozījums Latvijas Republikas Satversmē". Līdz balsojumam gan šis priekšlikums nenonāca, jo vairākums komisijas lēma atteikt parakstu vākšanu.

Savukārt pats politiķis savā "Telegram" kanālā norādījis, ka CVK lēmums tiks pārsūdzēts. Viņš uzsvēris, ka "tauta Satversmē var ierakstīt jebko". Viņš arī CVK nodēvējis par "varas kabatas kantori".

LuK rosināja Satversmes 111. pantā noteikt, ka piespiedu vakcinācija un ierobežojumu noteikšana nevakcinētajiem ir aizliegta, nosakot, ka "valsts aizsargā cilvēku veselību un garantē ikvienam medicīniskās palīdzības minimumu. Piespiedu vakcinācija ir aizliegta. Ierobežojumu noteikšana nevakcinētajiem ir aizliegta."

CVK sēdē otrdien neviens no LuK nepiedalījās, lai gan CVK bija vērsies pie iesniedzēja un aicinājis piedalīties sēdē likumprojekta iesniedzējiem.

Iepriekš ziņots, ka Gobzems uzskata, ka parakstu vākšana par šādiem grozījumiem Satversmē būtu pats ātrākais un juridiski efektīvākais veids, kā apturēt piespiedu vakcināciju. Video, kas iepriekš tika publicēts deputāta "Facebook" kontā, Gobzems norādīja, ka jāsavāc apmēram 155 000 parakstu, lai ierosinātu referendumu pret "piespiedu vakcināciju".

Pēc Gobzema rosinājuma CVK vērsās pie Saeimas Juridiskā biroja, Veselības ministrijas (VM), Tieslietu ministrijas (TM) un tiesībsarga ar lūgumu sniegt atzinumu par LuK iesniegto likumprojektu.

Jau vēstīts, ka tiesībsarga ieskatā, grozījumu projekts nav uzskatāms par pilnībā izstrādātu gan pēc formas, gan tā satura, līdz ar to tas neatbilst Satversmes nosacījumam iesniegt pilnīgi izstrādātu grozījumu projektu. Arī TM secinājusi, ka piedāvātie grozījumi nav pilnīgi izstrādāti pēc satura un neiekļaujas Latvijas tiesību sistēmā.

VM savā atzinumā norādījusi, ka neatbalsta virzītos grozījumus. Savukārt Saeimas Juridiskais birojs nav tajos atradis tādus trūkumus, kas liegtu tos atzīt par pilnībā izstrādātu likumprojektu, kā to prasa Satversme. Visas četras institūcijas savos atzinumos ir plašāk izklāstījušas savus argumentus un secinājumus.

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets ir atbalstījis un virzījis izskatīšanai Saeimā likuma grozījumu projektu, kas paredz, ka darba devējam būs tiesības atbrīvot no amata darbinieku, kurš nebūs ieguvis Covid-19 sertifikātu. Tāpat paredzēts, ka vakcinēšanās vai pārslimošana būs obligāta klātienes darbiniekiem ārstniecības, sociālās aprūpes, izglītības un citās iestādēs.

Par MK piedāvātajiem grozījumiem vēl jālemj Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!