No 26.septembra līdz 14.oktobrim Latvijas Dabas muzejā būs skatāma papagaiļu izstāde, ko veidojuši eksotisko dzīvnieku audzētāju kluba "Lero" speciālisti. Kā informēja Dabas muzejā, izstādē varēs aplūkot vairāk nekā 30 sugu papagaiļus, kas pārstāv galvenās papagaiļu grupas. Bez papagaiļiem būs apskatāmas arī amadīnes, astrildes, ūbeles, Manžūrijas pundurpaipalas un citi eksotiskie putni.
Mēdz teikt, ka papagaiļi nav sastopami tikai Antarktīdā. To izplatītākā mājvieta ir pasaules tropu zona, Dienvidamerika, Āfrika. Neparastākās sugas sastopamas Austrālijā, Jaunzēlandē un Jaungvinejā.

Kopumā pasaulē zināmas apmēram 300 papagaiļu sugas. Šie daudzveidīgie un krāšņie putni atgādina par sevi ar spalgo balsi un spēju atdarināt dažādas skaņas - praktiski visas papagaiļu sugas ir spējīgas atdarināt cilvēka balsi. Ar īpašu gudrību izceļas amazones, aras un pelēkie papagaiļi jeb žako, kas ir draudzīgi un ļoti runīgi.

Putnu lielums var būt no 9 centimetriem (zvirbuļpapagailis) līdz 110 centimetriem (ara). Papagaiļi iedalāmi trīs grupās: lori, kakadu un īstie papagaiļi, pie kuriem pieder visas pārējās sugas. Papagaiļu mūža ilgums var būt ļoti dažāds: no 7-8 gadiem (viļņainie papagaiļi) līdz pat 70-80 (lielie papagaiļi). Ilgdzīvošanas rekords konstatēts Londonas zooloģiskajā dārzā, kur kāds baltais kakadu nodzīvoja 117 gadus.

Dabā papagaiļus lielākoties apdraud cilvēku darbība: biotopu iznīcināšana, mežu izciršana, intensīvas medības, retākās sugas izzūd sakarā ar lielo pieprasījumu privātkolekcionāru vidū. Izstādes laikā apmeklētāji varēs saņemt nepieciešamās speciālistu konsultācijas. Žurnālistiem papagaiļu izstāde tiks prezentēta 25. septembrī plkst.15 Latvijas Dabas muzejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!