Foto: Shutterstock
Latvijas Studentu apvienība (LSA) aicina visus studējošos aizpildīt aptauju par līdzšinējo pieredzi ar attālinātajām studijām ārkārtējās situācijas laikā. Anketas rezultāti tiks izmantoti, lai apzinātu situāciju, apkopotu informāciju par izplatītākajiem sarežģījumiem un nodotu to augstskolām un atbildīgajām iestādēm, ļaujot izsvērt tālāko rīcību, portālu "Delfi" informēja LSA preses pārstāvji.

Līdz šim iesniegtās studentu atbildes rāda, ka daudziem trūkst informācijas par turpmāko studiju norisi, jo daļa pasniedzēju arī nedēļas laikā nav snieguši nekādu informāciju, liecina LSA izpēte. Tāpat bažas ir par nespēju laikus pabeigt noslēguma darbus tiem studentiem, kuriem datu ieguvei nepieciešams klātienē tikties ar citiem vai piekļūt šobrīd slēgtai laboratorijai vai bibliotēkai. Tāpat problēmas, kā rāda pašreizējie aptaujas dati, rada studēšanai piemērotas vides un aprīkojuma trūkums.

LSA pārstāvji uzsver, ka jāizceļ arī labie piemēri – ir studiju programmas, kurās visas vai lielākā daļa plānoto nodarbību notiek tiešsaistē. Tāpat atzinīgi vērtējamas augstskolas, kuras vienkopus apkopojušas informāciju par studiju turpmāko norisi.

LSA prezidente Justīne Širina uzsver, ka aptaujas mērķis nav vainot augstskolas vai mācībspēkus par rīcību attālināto studiju īstenošanas laikā, jo: "Ir skaidrs, ka visi šajā situācijā esam pirmoreiz. Tieši otrādi – dati ļaus redzēt, kurās jomās nepieciešama papildu palīdzība un informācija, vai sniegt studējošajiem padomus veiksmīgākai problēmu risināšanai."

Aptauja pieejama šeit latviešu, bet šeit angļu valodā.

Pamatojoties uz Ministru kabineta 2020. gada 12. marta rīkojuma "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" 4.3. punktu, augstskolas no 13. marta līdz 14. aprīlim pārtraukušas studiju procesu klātienē.

Jau vēstīts, ka visā Latvijā saistībā ar "Covid-19" izplatīšanos izsludināta ārkārtas situācija, kas būs spēkā līdz Lieldienām.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par Covid-19. Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. Covid-19 ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. Covid-19 infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Līdz šim Latvijā kopā veikti 6114 izmeklējumi personām ar aizdomām par Covid-19, apstiprināti 180 saslimšanas gadījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!