Valsts kancelejas vadībā veiktais valsts funkciju izvērtējums un uz tā bāzes tapušais ziņojums par valsts budžeta finansējuma samazinājumu dažādās nozarēs ir nekompetenti sagatavots teorētisks dokuments, kura ieviešana dzīvē nav iespējama, līdz ar to Kultūras ministrija to neuzskata par apspriešanas vērtu, norāda kultūras ministrs Ints Dālderis (JL).

"Faktiskā situācija kultūras nozarē nav vērtēta pēc būtības, līdz ar to priekšlikumi par funkciju optimizāciju un finansējuma samazinājumu ir teorētiski un nav izpildāmi. Pat minimāls dotācijas samazinājums valsts dibinātajām nacionālajām kultūras iestādēm nozīmētu to slēgšanu, kas netiks pieļauta. Arī valdības vadītājs Valdis Dombrovskis ir iepazīstināts ar situāciju kultūras nozarē un apzinās tās sekas, ko varētu nest jebkāds finansējuma samazinājums. Šis ir jautājums par nacionālas valsts pastāvēšanu," uzsver ministrs.

Ministrs arī norāda, ka pirms ziņojuma sagatavošanas Valsts kanceleja organizēja neskaitāmas tikšanās par faktisko situāciju dažādās nozarēs, pieaicinot ministriju speciālistus, kuri sniedza kompetentu viedokli par reālajiem apstākļiem, tādēļ neizpratni raisa apstāklis, ka gala ziņojumā nozaru pārstāvju viedoklis vispār netiek atspoguļots.

Pēc Valsts kancelejas ziņojuma publiskošanas ministrs ir uzklausījis gan kultūras iestāžu vadītāju, gan atsevišķu kultūras nozares darbinieku neizpratni par šāda dokumenta saturu, līdz ar to var uzskatīt, ka tā vienīgais nolūks ir attaisnot Valsts kancelejas pastāvēšanu, radot sabiedrībā nevajadzīgu satraukumu.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka arī Iekšlietu ministrija (IeM) asi kritizē valsts pārvaldes funkciju audita ziņojumu, kurā cita starpā rosināts ietaupīt arī uz policijas rēķina, dēvējot atzinumu par neprofesionālu. IeM iesaka taupīt, likvidējot Valsts kanceleju.

Jau ziņots, ka, analizējot funkcijas sporta, kultūras un atpūtas jomā, audita grupa nonākusi pie secinājuma, ka iespējams ietaupīt 5,6 miljonus latu jeb 7,1% no 2011.gada budžeta bāzes izdevumiem.
Darba grupa rosina kultūras iestādēm radīt tādus apstākļus, kas "ļautu būtiski palielināt pašu ieņēmumus, veicinot pašiniciatīvas attīstību", piemēram, nelikt muzejiem biļešu cenu apstiprināt Ministru kabinetā, bet izstrādāt vispārīga rakstura cenu noteikšanas metodiku. "Īstenojot daļu no augstākminētiem pasākumiem, ir iespējams samazināt valsts budžeta dotācijas apjomu, vienlaikus nodrošinot kultūras pasākumu attīstības procesu," uzskata auditori.

Uz sporta rēķina darba grupa redz iespēju konsolidēt 2,1 miljonu latu jeb 19,5%, uz teātru, izrāžu un koncertdarbības rēķina – 1,5 miljonus latu jeb 13,2%, uz muzeju un izstāžu rēķina - 981 267 latu, bet filmu nozarē konsolidēt 313 203 latu. Kultūras procesu veicināšanas, pieminekļu aizsardzības un arhīvu jomā auditori rosina konsolidēt 704 174 latu jeb 13,7%, bet dažus desmitus tūkstošus latu – vēl citās jomās.

Jau ziņots, ka kopumā valsts funkciju izvērtēšanas darba grupas piedāvātā valsts funkciju optimizācija ļautu ietaupīt 79,3 miljonus latu. Līdz nākamajai pirmdienai ministriem jāsniedz savs vērtējums par budžeta izdevumu samazināšanu savās nozarēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!