Lai iegūtu informāciju par tautas skaitīšanas laikā savākto datu kvalitāti, Latvijā tāpat kā citās valstīs paredzēts izlases veidā vēlreiz aptaujāt daļu valsts iedzīvotāju.
Tas nepieciešams, lai vēlreiz izskatītu un, ja nepieciešams, precizētu tautas skaitīšanas anketās ietverto informāciju, BNS informēja Centrālās statistikas pārvaldē (CSP). Pēc pārvaldes sniegtās informācijas, tāda ir ANO un Eiropas Savienības prasība, kas jāizpilda arī Latvijai.

Izmantojot matemātiskās metodes, pārvalde veikusi iecirkņu atlasi, lai noteiktu, kuros no tiem notiks šī pārbaude. Kopumā valstī būs 42 šādi tautas skaitīšanas iecirkņi - pa vienam gandrīz katrā rajonā un 1 - 3 katrā valsts nozīmes pilsētā. Rīgā iedzīvotājus atlases kārtā skaitīs vēl 14 iecirkņos.

CSP informē, ka atbilstoši šai izlasei tautas skaitītājs līdz 10.jūnijam vēlreiz zvanīs vai klauvēs pie daļas iedzīvotāju mājokļu durvīm un lūgs veltīt nedaudz minūšu skaitīšanas lapās ierakstīto ziņu pareizības pārbaudei.

"Tā rezultāti lielā mērā būs atkarīgi no Latvijas iedzīvotāju attieksmes pret šo pasākumu un izpratnes par tā nepieciešamību," norāda pārvalde.

Pārvalde norāda, ka var gadīties, ka tiks sastapta arī kāda persona, kura nebūs ierakstīta mājsaimniecības locekļu sarakstā. Tādos gadījumos šai personai tiks izpildīta jauna skaitīšanas lapa un viņas uzvārds, vārds un personas kods ierakstīts attiecīgajā vietā dzīvojošo sarakstā.

Jau ziņots, ka pēdējā diena, kad Latvijas iedzīvotāji varēja paši ierasties un atbildēt uz tautas skaitīšanas programmā ietvertajiem jautājumiem, bija 12.maijs.

Šajā dienā CSP un rajonu statistikas iestādēs bijusi vērojama īpaša iedzīvotāju aktivitāte. Kopumā CSP ieradās aptuveni 3000 cilvēku.

Pašlaik ir saskaitīti aptuveni 98% Latvijas iedzīvotāju, neietverot datus par cilvēkiem, kas paši apmeklēja skaitīšanas iecirkņus. CSP progozē, ka šis cipars varētu arī nemainīties, jo, atmetot datus par dubulti saskaitītajiem un reāli emigrējušajiem no valsts, kā arī ietverot informāciju par iedzīvotājiem, kuri paši apmeklēja skaitīšanas iecirkņus, šie skaitļi varētu līdzsvaroties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!