Foto: Rojas TIC arhīvs

Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) amatpersonas ir nosūtījušas vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, kurā lūdz izvērtēt šobrīd notiekošā DAP reorganizācijas procesa tiesiskumu, kā arī nodrošināt demokrātiskus un caurspīdīgus lēmumu pieņemšanu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā vēstule.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretārs ir izdevis rīkojumu, kurā DAP uzdots piecu darba dienu laikā apzināt visus resursus, kas nododami Valsts vides dienestam (VVD), lai tas veiktu vairākus DAP nolikumā minētos uzdevumus, proti, īpaši aizsargājamo dabas teritoriju, sugu un biotopu, kā arī mikroliegumu aizsardzību regulējošo normatīvo aktu ievērošanas kontroli, atļauju izsniegšanu, anulēšanu, to darbību apturēšanu, atzinumu un saskaņojumu sniegšanu dabas aizsardzības jomā saskaņā ar dabas aizsardzību regulējošajiem normatīvajiem aktiem.

DAP amatpersonas vēstulē norāda, ka pilnībā atbalsta nepieciešamību DAP veikt iekšējo procesu pilnveidi, lai virzītos uz efektīvas valsts pārvaldes modeli, tomēr uzsver, ka šādiem procesiem jānotiek konstruktīvi un izsvērti, ir jābūt adekvātam politikas plānošanas un pārmaiņu vadības procesam.

"Ir jāveic situācijas analīze, definējot konkrētas problēmas, kuras paredzēts risināt ar pārmaiņām, iespējamos un alternatīvos risinājumus, pārmaiņu mērķus, ieguvumus, ietekmes izvērtējumu, kā arī ir jāizvērtē līdzšinējā dabas aizsardzības nozares politikas attīstība. Šāds konstruktīvs darbs līdz šim nav noritējis," teikts vēstulē.

DAP valsts augstākajām amatpersonām lūdz "plānot un īstenot caurspīdīgu un adekvātu VARAM padotības iestāžu reorganizāciju, kur lēmumi tiek pieņemti, balstoties uz ieguvumu un risku izvērtējumu un argumentētiem lietderības apsvērumiem". DAP amatpersonas aicina "nepieļaut dabas aizsardzības sistēmas graušanu ar nepārdomātiem lēmumiem un politiskiem uzstādījumiem, kā arī organizēt jēgpilnu un profesionālu darba grupas darbu, kurā tiek iesaistīts nevalstiskais sektors un notiek vispusīga iestāžu funkciju izvērtēšana, tai skaitā izvērtējot jau līdz šim sniegtos DAP priekšlikumus, pirms tiek pieņemti kādi lēmumi".

DAP struktūrvienību - reģionu un departamentu - vadītāji saskata "neprofesionālu, sasteigtu valsts pārvaldes iestādes, kas atbildīga par dabas aizsardzības politikas īstenošanu valstī, reorganizāciju, kuras ietvaros nevis argumentēti un izvērtēti tiks uzlabota un pilnveidota valsts pārvaldes sistēma, bet gan, neievērojot jebkādus labas pārvaldības principus, tiek grauta dabas aizsardzības nozare".

DAP pārstāvji vēstulē norādījuši uz konkrētiem faktiem, kas liecinot par neatbilstoši vadītu un organizētu pārmaiņu procesu.

DAP darbinieki vēstuli nosūtījuši Valsts prezidentam Egilam Levitam, Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), Valsts kancelejas vadītājam Jānim Citskovskim un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem (AP).

LETA jau ziņoja, ka VARAM atsevišķu DAP funkciju nodošana VVD tiek īstenota ar mērķi noteikt skaidras atbildības sfēras kontroles jautājumos, kā arī ar mērķi stiprināt DAP lomu sabiedrības izglītošanā.

VARAM valsts sekretāra vietniece vides aizsardzības jautājumos Alda Ozola skaidroja, ka ieņemtajam pārmaiņu kursam ir vairāki mērķi, taču uzsvēra, ka funkciju nodošanas rezultātā ne DAP, ne citu iestāžu darbinieki atlaisti netiks un iestādes neviens nelikvidēs.

Ozola sacīja, ka reorganizācijas galvenais mērķis ir novērst funkciju dublēšanos attiecībā uz abu iestāžu veiktajiem kontroles pasākumiem. "Jau 2017.gadā bija audits, kur tika norādīts, ka gan DAP, gan VVD nereti kontrolē vienas teritorijas, piemēram, iekšzemes ūdeņos un piekrastes teritorijās. Toreiz tika nolemts, ka ir jāizstrādā risinājumi kā to novērst un patlaban mērķis ir visu kontroli nodot VVD rokās," skaidroja Ozola.

DAP ģenerāldirektora vietniece dabas aizsardzības jomā Gunta Gabrāne aģentūrai LETA gan sacīja, ka 2017.gadā audita ziņojumā secināts, ka DAP un VVD funkcijas nepārklājas, normatīvais regulējums DAP un VVD nosaka atšķirīgus kontroles un uzraudzības uzdevumus.

Pēc Ozolas teiktā, reorganizācija uzsākta arī tādēļ, ka VARAM grib stiprināt divas citas DAP funkcijas - sabiedrības izglītošanu par dabas jautājumiem un grib izveidot "jaunu, spēcīgu dabas izglītības centra infrastruktūru, iekļaujot tajā arī Dabas muzeju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!