Foto: Saeimas administrācija
Pēc tam, kad pirmdien kvoruma trūkuma dēļ trīs Saeimas ārkārtas sēdes bija jāatzīst par nenotikušām, Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) ārkārtas Frakciju padomes sēdē aicināja frakciju vadītājus padomāt par to, "kā mēs izskatāmies publiski".

Kā vēstīts, pirmdien vispirms kvorumu norāva koalīcija, tādējādi neļaujot galīgajā lasījumā pieņemt akcīzes nodokļa likumā grozījumus, kas paredzēja atlikt nodokļa piemērošanu apkurei izmantojamajai dabasgāzei līdz 2014.gadam. Vēlāk atspēlējās opozicionāri un kvorumu norāva divām atlikušajām ārkārtas sēdēm, līdz ar to neviens Saeimas lēmums pirmdien netika pieņemts.

Saeimas spīkers par "cinisma kalngalu" nosauca opozīcijas rīcību. Proti, opozīcijas pārstāvis Vents Armands Krauklis (TP) pirmās sēdes beigās sūdzējās, ka koalīcijas dēļ laikā netiek pieņemts arī Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likums, par ko valstij var būt jāmaksā soda nauda. Taču, kad šis jautājums iekļauts trešajā, iepriekš neparedzētajā ārkārtas sēdē, opozīcija norāva kvorumu un par to tāpat nevarēja balsot.

Opozicionāri iebilda Daudzes vērtējumam, ka pirmās sēdes kvoruma noraušana bijusi politiskā taktika, bet abas pārējās reizes - bērnišķīga atriebība. Ja Saeimas Kārtības rullī šāds instruments ir paredzēts, tad to nevar vērtēt dažādi atkarībā no tā, kura puse to izmanto, uzsvēra vairāki opozicionāri.

Saeimas sekretāra biedrs Andrejs Klementjevs (SC) sacīja, ka iespējama tikai tāda vienošanās, ja visas frakcijas tagad apņemtos līdz šī Saeimas sasaukuma beigām neizmantot kvoruma noraušanu, taču šī iniciatīva atsaucību neguva.

Savukārt "Pilsoniskās savienības" frakcijas vadītāja Anna Seile atzina, ka nesaskaņas ir par akcīzes nodokli, un, ja nebūs politiskas vienošanās, tad draud strupceļš. Tāpēc viņa aicināja par šo likumu diskutēt ne tikai līdz šim atbildīgajā Tautsaimniecības komisijā, bet arī Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, pieaicinot ekspertus un meklējot kompromisus. Kā piemēru, kas gan vēl jāizvērtē, viņa minēja ne vien akcīzes pazemināšanu uz pusi, bet arī tās atlikšanu līdz 2012.gadam.

Pēc sēdes Daudze žurnālistiem paskaidroja, ka, viņaprāt, kopsaucējs ir šāds: jāsēžas pie galda ar ekspertiem un jāmēģina atrast kompromiss par akcīzes nodokli. Par to, vai līdzīgas situācijas vēlāk nevar atkārtoties arī par citiem jautājumiem, Daudze neņēmās galvot.

Daudze skaidroja, ka viņš pats redz atšķirību abos pirmdienas gadījumos: ja pozīcijas motivācija bijusi nepieļaut nodokļu politikas nepārdomātu un sasteigtu grozīšanu, tad opozīcija bloķējusi jautājumus, par kuriem politisku domstarpību nav, un tā esot bezatbildīga rīcība.

Nepiedalīšanos balsošanā var uzskatīt par neattaisnotu sēdes kavēšanu, taču, kā paskaidroja Daudze, ja par kārtējo sēžu kavējumiem deputātam var atvilkt 20 procentus no algas, tad par ārkārtas sēdēm tā nav. "Arī ja šādu sēžu vispār nebūtu, deputāti vasaras periodā turpinātu saņemt savu vidējo mēnešalgu," sacīja Saeimas priekšsēdis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!