Foto: Reuters/Scanpix

Daugavpilī apturēta degvielas noplūde no Lielajā Stropu ezerā pie pludmales "Stropu vilnis" iegrimušā kuģīša (peldošā pirts), pastāstīja Daugavpils pilsētas domes civilās aizsardzības organizators Vladislavs Ruskuls.

Patlaban notikuma vietā turpinās noplūdes seku likvidācija. Pašlaik atsūknēti 25 kubikmetri degvielas un ūdens maisījuma, 21 metra perimetrā ir uzstādītas absorbējošās bonas, kas ierobežo piesārņojuma izplatību. Situāciju uzrauga Valsts vides dienesta (VVD) un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) speciālisti. Tāpat šodien pašvaldībā plānots sasaukt sanāksmi, kurā atbildīgo dienestu pārstāvji pārrunās izveidojušos situāciju un lems par turpmāko rīcību.

Lai arī degvielas noplūdes seku likvidācijas izmaksas patlaban vēl tiek tikai lēstas, jau tagad ir skaidrs, ka tās nebūs mazas un būs jāsedz kuģīša īpašniekam, kas arī patlaban vēl tikai tiek skaidrots. Sākotnēji kuģītis piederējis kādam vietējam uzņēmējam, pēc tam par parādiem to pārņēmusi banka, vēlāk kuģītis nonācis citas bankas īpašumā.

Degvielas noplūde no kuģīša, kas piesārņoja Stropu ezeru, tika konstatēta pagājušās nedēļas nogalē. Par notikušo nekavējoties tika paziņots atbildīgajiem dienestiem un sākās darbi pie noplūdes novēršanas un avārijas seku likvidācijas.

Kā iepriekš informēja VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Ņikitina, VUGD darbiniekiem kuģa izraisīto piesārņojumu izdevies lokalizēt pāris stundu laikā. Konstatēts, ka naftas produktu noplūde radusies kuģa īpašnieka bezdarbības dēļ.

Kuģa degvielas tvertnes pārsūknēšanu organizē Daugavpils pašvaldība. Kuģa korpusā konstatēts bojājums, kas apgrūtina sanācijas darbus, līdz ar to pašvaldība lems par specializētas firmas piesaisti piesārņotā ezera ūdens attīrīšanai.

Ņemot vērā to, ka ezers ir aizsalis un ūdens nav plūstošs, noplūdušo naftas produktu izplatība nav strauja, un ir cerības, ka vidē nonākušais piesārņojums nebūs liels un pludmales, kurai vairākas reizes bijis piešķirts Zilais karogs, darbība šovasar nebūs apdraudēta, skaidroja Ruskuls.

Tikmēr VVD Daugavpils reģionālajā vides pārvaldē uzsver, ka negadījums ezera krastā vērtējams kā nenozīmīgs un neizraisīs kaitējumu vides kvalitātei. Naftas produktu noplūdes sekas galvenokārt skārušas ezera krasta nogāzes. Neliels naftas produktu daudzums izplatījies arī ezerā, taču VUGD darbinieki šo piesārņojumu laicīgi lokalizēja, norobežojot to ar absorbējošajām bonām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!