Pēc automašīnu degvielas mazumtirdzniecības cenu pazeminājuma pirms Lieldienām tagad Baltijā ir sācies cenu kāpums, kas saistīts ar naftas un tās produktu cenu pieaugumu pasaulē. Pagaidām benzīna būtisks sadārdzinājums noticis tikai Latvijā, kur "Statoil" uzpildes stacijās 95.benzīna cena nedēļas laikā cēlās no 55 līdz 57,5 ASV centiem litrā.
Igaunijā un Lietuvā benzīna cenas pagaidām nav mainījušās, lai gan praktiski visu degvielas kompāniju pārstāvji atzīst, ka to kāpums ir neizbēgams. Augsta oktāna satura benzīna vairumtirdzniecības cena Eiropā aizvadītās nedēļas beigās bija 260-270 ASV dolāri par tonnu. Tikai šajā gadā benzīna cena cēlusies vairāk nekā par 100 ASV dolāriem par tonnu.

Jāmin, ka augsta oktāna satura benzīna vairumtirdzniecības cenas pašlaik ir ievērojami zemākas par cenām pērngad. 2001.gada aprīlī benzīna cenas Eiropā būtiski pārsniedza 300 ASV dolāru līmeni par tonnu.

Neraugoties uz benzīna mazumtirdzniecības cenu kāpumu Latvijā, Rīgai vēl arvien Baltijas mērogā šā radītāja ziņā ir vidējā pozīcija starp Tallinu (49 ASV centi litrā) un Viļņu (59,5 ASV centi litrā). Pašreizējās benzīna mazumtirdzniecības cenas Baltijā ir par 5-10 procentiem zemākas nekā pērngad.

Dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības cenas, kā arī to attiecība starp Baltijas valstīm aizvadītajā nedēļā praktiski nemainījās, ja neskaita nebūtiskās cenu svārstības ASV dolāros valūtu kursu izmaiņu dēļ.

Vēl arvien lētākā dīzeļdegviela tiek pārdota Latvijā (47 ASV centi), dārgākā - Lietuvā (51,5 ASV centi), bet Igaunijai ir vidējā pozīcija (49 ASV centi litrā). Pašreizējās dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības cenas Latvijā un Igaunijā, salīdzinot ar 2001.gada aprīli, ir vidēji par 10 procentiem zemākas. Tikmēr Lietuvā pašreizējās cenas ir par 10 procentiem augstākas nekā pērn.

Savukārt autogāzes cenas "Statoil" uzpildes stacijās Latvijā aizvadītajā nedēļā vēl vairāk samazinājās, un tagad autogāze Rīgā (27 ASV centi litrā) tiek pārdota ne tikai lētāk kā Viļņā (32 ASV centi) un Tallinā (35,5 ASV centi), bet arī lētāk kā Varšavā (27,5 ASV centi). Pastāv liela varbūtība, ka jau nākamajā nedēļā autogāzes mazumtirdzniecības cenas Latvijā tiks paaugstinātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!