Foto: LETA

Ceturtdien biedrības "Sabiedrība par atklātību - Delna" pārstāvji tiksies ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu un apspriedīs darāmo korupcijas mazināšanai Latvijā, informē biedrībā.

"Delnas" pārstāji iepazīstinās Valsts prezidentu ar nesen veikto Latvijas valstiskā godaprāta sistēmas novērtējumu, kas aptver 13 valsts pretkorupcijas ietvaru veidojošās jomas. "Delna" aicinās prezidentu un Stratēģiskās attīstības komisiju aktīvi atbalstīt korupcijas mazināšanu Latvijā, jo bez tās nav iespējama ekonomikas izaugsme un valsts attīstība.

"Ar 11.Saeimas vēlēšanām sabiedrība ir mazinājusi dažu īpaši šauru un savtīgu interešu ietekmi uz parlamentu un valdību. Tomēr tas nenozīmē, ka nu ar Latvijas politiku viss ir kārtībā un varam atslābt. Tieši otrādi - šis brīdis ir jāizmanto, lai stiprinātu institūcijas un likumus, kas ir svarīgi korupcijas ierobežošanai, bet iepriekš apzināti kavēti vai vienkārši atstāti novārtā," saka "Delnas" padomes priekšsēdētāja Inese Voika.

"Delna" sagaida, ka politiķi un amatpersonas līdzās ekonomikas izaugsmei, demogrāfijas veicināšanai un izglītības sistēmas reformēšanai kā prioritāti noteiks arī "valstiskā godaprāta ietvara" stiprināšanu. Lai arī pretkorupcijas jomā Latvijai ir savi panākumi, tomēr, kā secināts apjomīgajā starptautiskajā pētījumā par godaprātu 25 Eiropas valstīs, Latvijā nepieciešami daudzi būtiski uzlabojumi.

"Valsts prezidenta institūcijai var būt liela ietekme uz šo procesu, tāpēc Delna aicina A.Bērziņu atbalstīt jau sagatavotās iniciatīvas un nākt ar savējām," tā Voika.

Biedrībā norāda, ka valstiskā godaprāta sistēmas novērtējums ir pretkorupcijas ietvara analīze, kas novērtē 13 institūciju un nozaru spēju pretoties korupcijai un iesaistīties tās mazināšanā. Pētījumā vērtēta situācija no 2008.līdz 2011.gadam. Pētījums vienlaicīgi ir veikts 25 Eiropas valstīs. Tas īstenots ar Eiropas Komisijas Iekšlietu ģenerāldirektorāta Noziedzības novēršanas un apkarošanas programmas finansiālu atbalstu pēc starptautiski atzītas "Transparency International" metodoloģijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!