"Delna" lūdz "Sabiedrības par vārda brīvību" (SVB)priekšvēlēšanu aģitācijas dalībniekiem sniegt publisku vērtējumu par Tautas partijas (TP) priekšlikumiem atcelt partiju tēriņu griestus.
"Delna" piektdien Jurģa Liepnieka "Sabiedrības par vārda brīvību" (SVB) priekšvēlēšanu aģitācijas dalībniekiem ir nosūtījusi lūgumu paust savu viedokli par Tautas partijas priekšlikumiem atcelt partiju priekšvēlēšanu kampaņu tēriņu griestus, informēja "Delna".

"Delna" apkopos un publiskos šīs atbildes. "Delna" savu lūgumu pamato ar politisko atbildību, kuru ar aicinājumu balstot par TP uz sevi ir uzņēmušās attiecīgās personas, izmantojot savu profesionālo autoritāti sabiedrībā.

Augstākās tiesas (AT) spriedumā "vēlēšanu likumības lietā" atzīts, ka SVB notērētie 506 683 lati pieskaitāmi pie TP kampaņas.

Savā vēstulē "Delna norāda", ka AT savu spriedumu pamato ar to, ka SVB vadītājs Liepnieks kā aktīvs TP biedrs, premjerministra biroja vadītājs un TP priekšvēlēšanu kampaņu rīkotājs ir nodibinājis SVB ar mērķi apiet augstāk minētos ierobežojumus.

"Delna" pieļauj, ka pēc At sprieduma Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) veicot partiju izdevumu kontroli, var novest pie TP uzlikta soda – nelikumīgo izdevumu ieskaitīšanas valsts budžetā. Saskaņā ar likumu KNAB savs atzinums jāpublisko par visām politiskajām partijām vienlaikus gada laikā pēc vēlēšanām (neatkarīgi no jau ātrāk pabeigtas pārbaudes par kādu atsevišķu partiju).

"Delna" uzsver, ka drīz pēc šī AT sprieduma publiskošanas TP ierosināja Saeimai izskatīt priekšlikumu atcelt jebkādus ierobežojumus partijām tērēt to rīcībā esošos līdzekļus vēlēšanu kampaņā.

"Delna" vēstulē norāda, ka "tā ir negodīga un politiski bezatbildīga prakse, kas grauj Latvijas sabiedrības uzticību mūsu valsts varai un politiskajiem lēmumpieņēmējiem. Starptautiskā praksē partiju un vēlēšanu finansēšanas pārkāpumi tiek uzskatīti par klasisku indikatoru politiskās korupcijas esamībai, jo norāda uz atsevišķu personu vai grupējumu vēlmi nelikumīgi iegūt politisko varu".

"Delnas" padomes priekšsēdētājs Roberts Putnis adresātiem lūdz "paust vērtējumu par TP iniciētajiem grozījumiem atcelt partiju priekšvēlēšanu tēriņu ierobežojumus un Jūsu – kā aģitācijā tieši iesaistītas personas - viedokli par to, kādas sekas šādām izmaiņām būs uz Latvijas sabiedrību un politikas godprātību". Šo lūgumu "Delna" pamato ar to, ka piedaloties SVB nelikumīgajā aģitācijā par labu TP adresāti ir uzņēmušies politisku atbildību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!