Foto: LETA

Reaģējot uz "Sabiedrība par atklātību "Delna"" publicēto ziņojumu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB), biroja vadītājs vērsies ar vēstuli pie premjerministra Māra Kučinska (ZZS), minot 21 punktu, kurā, viņaprāt, pausta nepatiesa informācija.

Birojs uzskata, ka informācija par KNAB atkārtoti tiek atspoguļota, nenoskaidrojot tā viedokli un nepārbaudot informāciju par faktisko situāciju.

"Delnas" ziņojumā "KNAB: iekšējās problēmas un ārējās uzraudzības trūkums" norādīts, ka Streļčenoks veido sev lojālu komandu, uz to, ka amatos esošo cilvēku pamatīgie parādi un priekšnieka atļaujas savienot amatus.

Ziņojumā skaidrots, ka priekšnieka vietnieks Jānis Roze, kurš amatā iecelts bez konkursa, paralēli strādājis par autoskolas braukšanas instruktoru, Juridiskās nodaļas vadītāja Ieva Otomere vadījusi svara samazināšanas nodarbības. Tāpat ziņojumā rakstīts, ka Otomere 2015. gadā deklarējusi 182 649 eiro parādsaistības.

KNAB norāda, ka "Roze nav "paralēli" strādājis par autoskolas braukšanas instruktoru. Viņam atbilstoši likumam ir izsniegta amatu savienošanas atļauja no darba brīvajā laikā". Savukārt Otomere likuma izpratnē nav ieņēmusi citu amatu papildus darbam KNAB, jo hobijs un dalība interešu klubos nav uzskatāma par amatu likuma izpratnē.

Vienlaikus birojs skaidro, ka Otomerei nav parādsaistību, bet kredītsaistības, kas ar likumu nav aizliegts.

Ziņojumā arī secināts, ka drīz pēc Streļčenoka kļūšanas par priekšnieku, KNAB komandas gars ticis pakāpeniski iznīcināts. "Tika strādāts uz administratīvo jautājumu prioritizēšanu un darbinieku demotivēšanu," secināts ziņojumā.

KNAB uz to skaidro, ka iepriekšminētais neatbilst patiesībai: "KNAB priekšnieks motivējis darbiniekus, veidojot labus darba apstākļus, nosakot atbilstošu un konkurētspējīgu atalgojumu, centies iedvesmot padotos kopīgam darbam, par ko liecina KNAB funkciju izpildes rādītāji."

Tāpat birojs vērš uzmanību, ka ziņojumā iekļautais apgalvojums, ka sabiedrības uzticība KNAB mazinās, ir aplams, jo aptauju dati liecina, ka gada laikā uzticība birojam augusi par 3%.

Vēstules beigās KNAB aicina nevalstiskās organizācijas neizplatīt nepārbaudītu informāciju.

Birojs acentē, ka konkrētajā ziņojumā ir "izdarīta virkne nepamatotu pieņēmumu un secinājumu".

Vēstīts, ka savā ziņojumā par KNAB "Delna" secinājusi, ka KNAB darbu vājinājis tā vadītāja Streļčenoka vadības stils. Organizācija aicinājusi premjeru Kučinski rīkoties un izmantot likumā noteiktas tiesības – pārbaudīt biroja priekšnieka pieņemto lēmumu tiesiskumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!