Tautas partijas (TP) deputāte Vaira Paegle uzskata, ka pēc notikumiem ap dokumentālo filmu "Putina sistēma" no amata būtu jāatkāpjas Nacionālās radio un televīzijas padomes priekšsēdētājam Ābramam Kleckinam, tādēļ viņa rosinās TP frakcijā pārrunāt šo jautājumu. Notikušo izvērtēt plāno arī "Jaunā laika" frakcija, kas aicinājusi uz sēdi Kleckinu
"Viņam būtu jāatkāpjas no amata. Tas ir mans viedoklis," portālam "Delfi" sacīja Paegle, norādot, ka Saeima gan nevarot ietekmēt NRTP locekļu balsojumu par padomes priekšsēdētāju, taču šis jautājums tikšot izvērtēts.

Pēc Paegles teiktā, Saeima varot ar savu iecelto pārstāvju starpniecību rosināt skatīt šo jautājumu.

JL Saeimas frakcijas deputāti trešdien tiksies ar Kleckinu, lai iztaujātu viņu par lēmumu atcelt "Putina sistēmas" demonstrēšanu. JL Saeimas frakcijas deputāti ar neizpratni uztvēruši publiski izskanējušo informāciju par izmaiņām Latvijas sabiedriskās televīzijas programmā, pieļaujot, ka lēmums dienu pirms Krievijas Valsts domes vēlēšanām atcelt filmas demonstrēšanu Latvijā bijusi politiski motivēta iejaukšanās LTV darbā, informē JL frakcijā.

Tāpat JL nosūtījis jautājumus ārlietu ministram Mārim Riekstiņam (TP), aicinot ministru skaidrot iespējamus ārvalstu diplomātu un Ārlietu ministrijas darbinieku ietekmēt Latvijas sabiedriskās televīzijas programmu.

Jau vēstīts, ka plašu rezonansi pirms nedēļas izraisīja LTV lēmums atcelt dienu pirms Krievijas Domes vēlēšanām plānoto filmas "Putina sistēma" demonstrāciju. LTV ģenerāldirektors Jānis Holšteins sākotnēji skaidroja, ka filmas demonstrēšana aizkavēsies tehnisku iemeslu dēļ – kasetei esot sabojājušies laika kodi. Vēlāk gan Holšteins atzina, ka sniedzis nepatiesu informāciju, un iesniedza atlūgumu. Filmu demonstreeja jau pēc Krievijas Domes vēlēšanām.

Nacionālā radio un televīzijas padome pagājušā ceturtdienā pieņēma Holšteina atlūgumu. Pēc 18.decembra par LTV ģenerāldirektora vietas izpildītāju tiks iecelts pašreizējais Holšteina vietnieks Edgars Kots.

Lai arī Holšteins atkāpies no amata, joprojām nav skaidrs, kādēļ viņš šādi rīkojies un vai filmas demonstrācijas aizkavēšanu nav ietekmējuši vēl kādi citi apstākļi.

Latvija ir vienīgā valsts Eiropā, kurā radušās problēmas ar dokumentālās filmas "Putina sistēma" demonstrāciju. Filmas producente Džila Emerija ( Jill Emery) portālam "Delfi" atzina, ka notikušais apliecina Kremļa satraukumu par Latvijā dzīvojošo Krievijas pilsoņu balsojuma rezultātiem Krievijas Valsts domes vēlēšanās, ko varētu ietekmēt filmā atklātie fakti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!