Neskatoties uz Latvijas raidorganizāciju iebildumiem, šodien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija bez izmaiņām otrajam lasījuma sagatavoja grozījumus Radio un televīzijas likumā, kas paredz ierobežot vardarbīgu ainu rādīšanu televīzijā līdz pusnaktij.
Šobrīd spēkā esošie likumi vardarbības translēšanu televīzijā ierobežo līdz plkst.22.

Līdz ar to netika atbalstīts nacionālo televīziju vadītāju aicinājums komisijai negrozīt veco nozari regulējošo likumu un ķerties klāt pie jauno radio un televīzijas un sabiedrisko raidorganizāciju likumu virzīšanas parlamentā.

Komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene (JL) aģentūrai LETA uzsvēra, ka komisija atbalsta jauno likumu, tomēr tās virzīšana Saeimā nevarot notikt bez likumprojekta anotācijas. Viņa uzsvēra, ka anotāciju nevar sagatavot, kamēr Finanšu ministrija nebūs devusi savu finanšu atzinumu.

Pēc Circenes teiktā, jaunā likuma izmaiņu ieviešanai no valsts budžeta ir nepieciešami līdzekļi 5-7 miljonu latu apmērā. Nauda nepieciešama, lai varētu neieviest TV abonentmaksu, "izņemt reklāmas" no sabiedriskās televīzijas, kā arī lai uzlabotu izglītības un kultūras raidījumu kvalitāti Latvijas Televīzijā. Kā ziņots, FM ir norādījusi, ka valsts budžetā šādas naudas nav.

TV5 direktore Gunta Līdaka šodien sēdē norādīja: "Kamēr nav sakārtoti visi ar industriju saistītie jautājumi, būtu jāatsakās no vecā likuma grozīšanas." Viņa aicināja nozari sakārtot kompleksi: "Citādi mēs izdarīsim lāča pakalpojumu."

Circene informēja, ka jauno likumu komisija konceptuāli skatīs jau pirms vasaras brīvdienām. Viņa arī aicināja FM tomēr rast budžeta līdzekļus nozares sakārtošanai.

Masu mediju pārstāvji šodien vērsa deputātu uzmanību uz jēdziena "vardarbība" plašo interpretāciju un pauda šaubas, vai Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTP) ir spējīga objektīvi izvērtēt, kurā filmā atainota vardarbība, bet kurā tā ir pieļaujama. Ņemot vērā, ka padomē darbojas partiju iecelti cilvēki, tas var notikt neobjektīvi, bažījās LNT ģenerāldirektors Andrejs Ēķis. Politiķi gan atgādināja, ka arī šobrīd likumā nav plašāk traktēts, kas ir vardarbība.

Pieņemot šos ierobežojumus, televīzijās vairs nevarēšot rādīt daudzas klasiskas filmas, piemēram, režisora Larsa fon Trīra filmu "Dogvilla", kurā ir atainota vardarbība, atzīmēja Latvijas Televīzijas (LTV) ģenerāldirektora vietnieks ražošanas jautājumos Edgars Kots. Pēc plkst.22 šādu filmu rādīšana vēl bija lietderīga, bet kurš tās skatīties pēc pusnakts, neizpratnē bija LTV pārstāvis.

Raidorganizāciju cilvēkus mierināja NRTP vadītāja vietnieks Aivars Berķis, kurš uzsvēra, ka vēršanās notiekot tikai pret filmām, kurās atainota "nevajadzīga vardarbība". Savukārt Circene uzskata, ka vardarbīga filma ir tāda, kur ir vairāk par piecām vardarbības scēnām 30 minūšu laikā.

Priekšlikuma autors, Latvijas Pirmās partijas (LPP) frakcijas vadītājs Jānis Šmits aicināja masu mediju pārstāvjus kopīgi ar politiķiem precizēt vardarbības jēdzienu pirms likuma pieņemšanas galīgajā lasījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!