Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisija otrdien asi kritizēja Tieslietu ministrijas (TM) izveidotās dienesta izmeklēšanas komisijas atzinumu par pilsonības iegūšanas kārtību Naturalizācijas pārvaldē un vienojās uz nākamo komisijas sēdi vēlreiz aicināt Naturalizācijas pārvaldes vadītāju Eiženiju Aldermani un tieslietu ministri Ingrīdu Labucku.
Komisija arī vienojās sagatavot vēstuli Ministru prezidentam par Saeimas komisijas viedokli saistībā ar konstatētajiem pilsonības pirkšanas gadījumiem un valdības vadītājam lūgt veikt atkārtotu sīku pārbaudi, jo līdzšinējais dienesta izmeklēšanas komisijas atzinums "nav viesis lielāku skaidrību par to, kā pilsonības pirkšanas precedents varēja notikt, un deputātiem nevieš cerības, ka izdevies noskaidrot naturalizācijas procesa vājās vietas, kas izslēgtu situācijas atkārtošanos".

Komisijas locekle Palmira Lāce sēdē atkārtoti pauda pārliecību par to, ka "Aldermane nav īstais cilvēks, kas vada Naturalizācijas pārvaldi". Arī komisijas loceklis Jānis Esta norādīja, ka "pēc šādiem gadījumiem atbildīgās amatpersonas un ministri demisionē".

Komisijas vadītāja Anta Rugāte norādīja, ka par Lāces priekšlikumu šobrīd "lemt ir pāragri". Taču priekšlikumu varētu izskatīt, kad uz komisijas sēdi ieradīsies Aldermane un Labucka.

Pilsonības likuma izpildes komisija pirmdien izskatīja TM ziņojumu par pārbaudes Naturalizācijas pārvaldē rezultātiem, kas tika veikta pēc Saeimas komisijas lūguma - veikt kompleksu pārbaudi. Pilnīgi visi komisijas pārstāvji atzina, ka TM komplekso pārbaudi "veikusi formāli", un norādīja, ka TM, kuras pārraudzībā pēc likuma atrodas Naturalizācijas pārvalde, nav izstrādājusi pārraudzības mehānismu un Naturalizācijas pārvalde darbojas kā neatkarīga institūcija.

Komisijas deputāts Dainis Stalts TM sagatavoto ziņojumu nosauca par "atrakstīšanos". Savukārt komisijas deputāts Rišards Labanovskis uzsvēra, ka Saeimas komisija ziņojumā nav saņēmusi atbildi uz galveno jautājumu, kāpēc un kā šādi likuma pārkāpumi varēja notikt. "Ministrijas ziņojumā ir tikai secināts, ka viss ir kārtībā. Taču nav meklēti cēloņi un vājās vietas, kā varēja notikt nelikumīga pilsonības iegūšana."

Komisijas deputāts Guntis Dambergs norādīja, ka ziņojumā ir tikai procedūras elementu uzskaitījums. Komisija arī vēl neformulēja savu viedokli par to, vai būtu jāatjauno pēc valdības lēmuma apturētā pilsonības piešķiršana naturalizācijas kārtībā, norādot, ka šonedēļ atklātībā parādījusies jauna informācija par cilvēkiem, kuri paši pieteikušies policijā un atzinuši, ka bijuši saistīti ar nelikumīgi iegūtās pilsonības procesu.

TM komisija, kuru izveidoja pēc astoņu cilvēku aizturēšanas saistībā ar februārī atklātajiem pilsonības tirgošanas gadījumiem, nekonstatēja būtiskus pārkāpumus pilsonības iegūšanas kārtībā Naturalizācijas pārvaldē (NP), tādēļ ieteica atjaunot apturēto pilsonības piešķiršanu. Pārbaude veikta NP Pilsonības lietu daļā, reģionālajās nodaļās un metodikas un eksaminācijas centrā, kā arī tā reģionālo nodaļu sektoros.

Komisija secinājusi, ka kopumā izveidoti priekšnosacījumi NP sakārtotas un kvalitatīvas darbības nodrošināšanai, paredzot katra ierēdņa un darbinieka atbildības sfēras. Dienesta lietošanai pārvaldē izstrādāta ierēdņa rokasgrāmata, kurā apkopoti normatīvie akti, norādījumi un skaidrojumi šo aktu piemērošanai, dokumentu paraugi, savukārt informācija par naturalizācijas procesu uzkrāta datorprogrammā. TM atzinusi, ka NP veiktie pasākumi nodrošina naturalizācijas procesa pārskatāmību, iespēju iegūt ar to saistītu informāciju un veikt kopēju procesa kontroli.

Jāatgādina, ka februārī par pilsonības tirgošanu Satversmes aizsardzības birojs aizturēja septiņas personas, no kurām trīs bija NP metodikas un eksaminācijas centra darbinieki. Savukārt martā šajā lietā aizturēta vēl viena persona. "Pērkot" pilsonību, pretendentiem bez attiecīgām zināšanām bijis iespējams nelikumīgi nokārtot naturalizācijas eksāmenu. Šis pakalpojums, ieskaitot samaksu starpniekiem, maksājis 1500 ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!