Saeimas Pieprasījumu komisijas deputāti uzskata, ka sabiedrībā pietrūkst informācijas par iespējām saņemt Eiropas Savienības (ES) fondu naudu no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) administrētajām valsts atbalsta programmām.
Šodien uz komisijas sēdi bija uzaicināta LIAA Valsts atbalsta programmu ieviešanas departamenta direktore Daina Nereta. Deputāti interesējās, cik projektu pieteikumu saņemti LIAA administrētajām valsts atbalsta programmām.

Kā informēja Nereta, LIAA administrē četras valsts atbalsta programmas - atbalsts komercsabiedrības infrastruktūras modernizācijai, atbalsts jauno produktu un tehnoloģiju attīstībai, atbalsts konsultācijām un komercsabiedrību dalībai starptautiskās izstādēs un tirdzniecības misijās, kā arī atbalsts nodarbināto kvalifikācijas celšanai, pārkvalifikācijai un tālākizglītībai.

Vislielākais finansējums - 47,7 miljoni latu - paredzēts komercsabiedrību infrastruktūras modernizācijai. Līdz vakardienai saņemts 91 projekts par 41,4 miljoniem latu.

Krietni mazāka interese ir par pārējām trīs programmām. Piemēram, atbalstam jaunu tehnoloģiju attīstībai pieteikti tikai seši projekti, savukārt atbalstam nodarbināto kvalifikācijas celšanai - pieci projekti.

Pēc deputātu domām, tas skaidrojams ar nepietiekamo informāciju par iespējām saņemt ES fondu naudu.

Kā uzskata komisijas deputāts Leopolds Ozoliņš (ZZS), informācija trūkst īpaši mazajiem un vidējiem uzņēmējiem, turpretī lielie uzņēmēji esot ļoti labi informēti.

Savukārt komisijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis (ZZS) pauda viedokli, ka īpaši satraucoši ir tas, ka mazs pieteikumu skaits saņemts tik svarīgā jomā kā Latvijas nodarbināto konkurētspējas attīstībā ES. Šim projektam pieteikti pieci plāni par 44 000 latu.

Līdz 2006.gadam šajā programmā ir paredzēti desmit miljoni latu.

Deputāti pauda bažas, vai šie līdzekļi "neiet zudumā". Šādu iespēju Nereta noraidīja, skaidrojot, ka LIAA pārraugošā Ekonomikas ministrija var pārdalīt finansējumu starp apakšprogrammām vienā programmā.

Nereta arī noraidīja deputātu pārmetumus, ka LIAA neko nedara, lai informētu sabiedrību. Kopš aprīļa notiek aktīva sabiedrības informēšanas kampaņa. Ir notikuši vairāk nekā 70 semināru dažādos Latvijas reģionos, apgalvoja LIAA pārstāve, gan atzīstot, ka kampaņa varētu būt vēl aktīvāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!