Foto: Shutterstock

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti šodien izteica bažas par riskiem, kas saistīti ar iespēju likt pašvaldībām līdzfinansēt privātās izglītības iestādes.

Ņemot vērā Tiesībsarga biroja pirms gada sniegto atzinumu par to, ka patlaban netiek nodrošināta vienlīdzība visiem izglītojamiem neatkarīgi no izglītības iestādes dibinātāja, jo princips "nauda seko skolēnam" strādā attiecībā uz valsts finansējumu, tostarp arī attiecībā uz privāto izglītības iestādi, tomēr pašvaldību līdzfinansējums uz privātskolu neseko, deputāti apsvēra iespēju nodrošināt, ka pašvaldības līdzfinansē privātās izglītības iestādes.

Kā norādīja privātskolu pārstāvji un audzēkņu vecāki, šāda kārtība ļautu vecākiem, neskatoties uz viņu finansiālo rocību, brīvāk izvēlēties izglītības iespējas saviem bērniem, ņemot vērā, ka atsevišķās privātajās skolās tiek nodrošinātas citādas izglītības programmas, kas, pēc vecāku ieskatiem, viņu bērniem varētu būt piemērotākas.

Deputāti pauda bažas, vai pienākums pašvaldībām līdzfinansēt privātās izglītības iestādes nepavērs iespēju uzņēmējiem vērt vaļā privātās skolas, tādējādi gūstot kā valsts, tā arī pašvaldību finansējumu. Satraukumu radīja arī doma par to, ka tādā veidā varētu pieaugt mazākumtautību privāto izglītības iestāžu skaits.

Neraugoties uz izteiktajām bažām, deputāti norādīja, ka kopumā neiestājas pret šādu ieceri, tomēr, lai to īstenotu dzīvē, ir rūpīgi jāapsver visi iespējamie riski un iespējas tos ierobežot un novērst.

Deputāti vienojās vēl atgriezties pie šī jautājuma, lai diskutētu par problēmu un piedāvātu iespējamos risinājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!