Foto: LETA

Saeimas Nacionālās drošības komisijas deputāts Jānis Tutins (S) četrus mēnešus pēc ievēlēšanas šajā komisijā vēl nav saņēmis augstākās kategorijas pielaidi valsts noslēpumam, apliecināja politiķis.

Tutins teica, ka Satversmes aizsardzības birojs (SAB) viņu nav aicinājis uz pārrunām šajā jautājumā, tomēr tas būtu loģisks nākamais posms pēc tam, kad drošības iestāde vairāk nekā trīs mēnešu laikā ir veikusi sākotnējās pārbaudes. Politiķis pieļāva, ka šāda saruna varētu notikt tuvāko nedēļu laikā.

Lai gan likumā noteiktais pārbaudes laiks ir trīs mēneši, šajā procesā drošības iestādes bez paziņošanas var pagarināt jautājuma izskatīšanas termiņu, atgādināja Tutins. Deputāts uzsvēra, ka šajā situācija "nesaskata nekādu traģēdiju" un vērsa uzmanību, ka daļa pārbaudes laika bija vasarā, kad darbinieki atrodas atvaļinājumos.

Tutins arī norādīja, ka šī ir pirmā reize, kad viņš prasa pielaidi valsts noslēpumam, un šim faktam arī esot ietekme uz lūguma izvērtēšanas virzību.

Deputāts apliecināja, ka nav arī saņēmis atteikumu pielaides piešķiršanai.

Kā ziņots, politiķis jūnija otrajā pusē tika ievēlēts Saeimas Nacionālās drošības komisijā. Līdz lēmuma pieņemšanai attiecībā uz pielaidi valsts noslēpumam parlamentārietis varēs piedalīties tajās komisijas sēdēs, kurās jautājumi nebūs saistīti ar valsts noslēpumu.

Tā dēvētā augstākās kategorijas pielaide valsts noslēpumam saskaņā ar likumu ir pirmās kategorijas speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam, kas nodrošina pieeju arī sevišķi slepenai informācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!