Foto: F64
Pērn 12. Saeimas deputātiem transporta un dzīvokļu kompensācijās izmaksāti teju 318 tūkstoši eiro, liecina "Delfi" aprēķini pēc Saeimas mājaslapā pieejamās informācijas.

Vislielākās kompensācijās 2016. gada laikā saņēmis deputāts Juris Viļums (LRA) – 8926,54 eiro, Jānis Trupovnieks (ZZS) – 8429,61 eiro, Jānis Tutins (S) – 8325,54 eiro, Jānis Klaužs (ZZS) 8255,84 eiro un Rihards Eigims (ZZS) 8246,43 eiro.

Kompensācijas apmērs deputātiem ir atkarīgs no dzīvesvietas – jo tālāk no Rīgas parlamentārietis dzīvo, jo lielāka kompensācija viņam pienākas.

Deputātiem, atkarībā no dzīvesvietas, tiek noteikts maksimāli pieļaujamais kompensācijas apmērs, bet Saeima kompensē tikai faktiskos izdevumus. Lai tos saņemtu, ir jāiesniedz, piemēram, degvielas čeki vai īres līgums.

Viļums kā savu dzīvesvietu norādījis Dagdas novada Ezernieku pagastu, Trupovnieks – Balvu novada Kubulu pagastu, Tutins – Rēzekni, Klaužs – Līvānus un Eigims – Daugavpili.

Ja deputāts dzīvo Rīgā vai teritorijā līdz 19 kilometriem ap Rīgu, viņam ir tiesības uz transporta izdevumu kompensāciju un vidējās darba samaksas apmēram tiek piemērots koeficients 0,15. Tie 2016. gadā bija 115 eiro.

Savukārt, ja deputāts dzīvo, sākot no 40 kilometriem no Rīgas, viņam ir tiesības saņemt ne tikai transporta izdevumu kompensāciju, bet arī kompensāciju par dzīvojamās telpas īri (viesnīcu) atbilstoši faktiskajiem izdevumiem. Tie pērn bija no 516 līdz 765 eiro.

Maksimālo iespējamo transporta un īres kompensāciju deputāts var saņemt, ja dzīvo tālāk par 280 kilometriem no Rīgas. Pērn šajā kategorijā iekļāvies un kompensāciju saņēmis tikai deputāts Viļums. Viņš ik mēnesi saņēmis no 654,32 līdz 764,9 eiro.

Kopumā 15 deputāti pērn nav saņēmuši šāda veida kompensācijas – viņiem nav piemērota kompensāciju norma. Līdz ar to var secināt, ka ne visi deputāti izmanto šo iespēju, lai gan viņiem tāda ir dota.

Piemēram, kompensācijas pērn nesaņēma Lolita Čigāne (V), Einārs Cilinskis (NA), Sergejs Dolgpolovs (S), kuri kā savu dzīvesvietu norādījuši Rīgu, un Gunārs Kūtris (NSL), kurš norādījis, ka dzīvo Babītes novada Spilvē.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli transporta izdevumi netiek kompensēti deputātam, kuram kā Saeimas amatpersonai dienesta vajadzībām lietošanā piešķirta automašīna.

2015. gadā transporta un dzīvokļu kompensācijās izmaksāti 295 298,80 eiro, kas ir par 7,1% mazāk nekā pērn. Deputātiem paredzētā kompensācijas norma visos mēnešos bija lielāka nekā izmantotā summa. Piemēram, decembrī bija paredzēti 35 011 eiro, bet izlietoti 25 762,28 eiro.

Saeimas kārtības rullis arī paredz, ka bez kompensācijām tēriņiem par transportu un mitekļa īri, deputātiem tiek kompensēti arī izdevumi komandējumiem. Arī šīs kompensācijas tiem maksātas atbilstoši faktiskajiem izdevumiem.

Decembrī portālā "Manabalss.lv" tika uzsākta parakstu vākšana par solidāru Saeimas deputātu atteikšanos no kompensācijām.

Iniciatīvas iesniedzējs Artūrs Ikvilds norādījia: "Aicinu Saeimas deputātus, solidarizējoties ar pārējo sabiedrību, atcelt Saeimas deputātiem noteiktās kompensācijas par dzīvesvietas īri un transporta izdevumiem, tādējādi ierobežojot negodprātīgumu starp kolēģiem un ietaupot valsts līdzekļus." Ikvilda ieskatā šādi deputāti "atgūtu kaut nelielu sabiedrības ticību, ka darbojas princips: "viens likums - viena taisnība visiem"".

Par iniciatīvu līdz šim parakstījušies nepilni divi tūkstoši cilvēku. Parakstu vākšana gan vēl turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!