Foto: Ekrānuzņēmums no regnum.ru

Eiropas Savienības (ES) izveidotās "East StratCom Task Force" komandas iknedēļas izdevumā "Disinformation Review" ("Dezinformācijas apskats") pieminēta arī kādā Krievijas interneta portālā publicētā informācija par it kā Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas žetonu gredzeniem ar nacistisko simboliku.

Iknedēļas izdevumā, kurā tiek apkopota dezinformācija, kas lielākoties nāk no Krievijas medijiem, cita starpā pieminēta arī ziņa par to, ka Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas mācību iestādes absolventiem no skolas tiks dāvināti žetonu gredzeni, uz kuriem attēlotais ornaments atgādina nacistisko simboliku.

Materiāls par Rēzeknes Valsts 1.ģimnāziju publicēts interneta portālā "regnum.ru", savukārt iknedēļas izdevumā norādīta arī saite uz informācijas atspēkojumu, kurā pausts, ka katram skolēnam klases audzinātājas vadībā ir iespēja izvēlēties piemērotāko gredzena tipu un vēlamo gravējumu.

Informācija "regnum.ru" liecina, ka materiāla autors ir Vladimirs Lindermans.

Tāpat izdevumā īpaši izcelta dezinformācija par Vācijas vēlmi sūdzēt tiesā tos, kuri pretojas bēgļu kvotām, kā arī migrācijas jautājumu risināšanas laikā ES izveidos speciālu "okupācijas armiju", kurai būs tiesības pārņemt savā kontrolē nacionālās robežas arī bez valstu piekrišanas. Arī šie dezinformācijas piemēri tikuši atspēkoti.

Izdevumā arī vērsta uzmanība uz to, ka Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) misijas Ukrainā dalībnieki iekļuvuši apšaudē, kuru veikuši Ukrainas spēki. EDSO gan ir apstiprinājusi, ka tās misijas dalībnieki tiešām iekļuvuši apšaudē, taču tā nav norādījusi, kas to veikusi. Tāpat izdevumā vērsta uzmanība uz rakstu, kurā norādīts, ka vairākas nevalstiskās organizācijas gūst labumu no tā, ka bēgļi par nokļūšanu Eiropā maksā ievērojamas naudas summas. Tomēr izdevums atspēkojis dezinformāciju, vēršot uzsvaru uz to, ka neviens šāds gadījums tā arī nekad nav fiksēts.

Tāpat pieminēta it kā britu raidsabiedrības BBC ziņa, ka Ukrainas prezidents Petro Porošenko nogādāts slimnīcā ar smagu alkohola saindēšanos. Norādīts, ka Porošenko sieva prezidentu atradusi bezsamaņā zem Ziemassvētku eglītes. Izdevumā publicētajā atspēkojumā uzsvērts, ka BBC par šādu gadījumu nemaz nav vēstījis un informācija par to nav atrodama arī citviet.

Līdzīgs piemērs arī vēsta par it kā "Deutsche Welle" ziņu, ka Vācijas kanclere Angela Merkele esot apvainojusi Ukrainas prezidentu Porošenko un premjerministru Arsēniju Jaceņuku. Tomēr izdevumā publicētajā atspēkojumā vērsta uzmanība, ka "Deutsche Welle" interneta vietnē šāda ziņa nemaz nav atrodama.

Tāpat izdevumā vērsta uzmanība uz atkārtotu dezinformāciju, ka Ukrainas bataljoniem pievienojas tā dēvētās "Islāma valsts" jeb "Daesh" kaujinieki, taču arī šai informācijai nav rodami pierādījumi.

Iknedēļas izdevumā tiek publicēti dezinformācijas apkopojumi, kurus veic speciāla "mītu kliedēšanas" komanda, bet "East StratCom Task Force" tikai apkopo minēto informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!