Foto: LETA

Saistībā ar ķibeli centralizētajā angļu valodas eksāmenā izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis nolēmis sākt dienesta pārbaudi Valsts izglītības un satura centrā (VISC), portālu "Delfi" informēja ministra pārstāvis Reinis Tukišs.

Tiekoties ar VISC vadītāju Guntis Vasiļevski, nolemts sākt dienesta pārbaudi, lai līdz 29.maijam apzinātu faktus un rīcības, kā arī vajadzības gadījumā lemtu par atbildīgajiem eksāmenu lietā.

Vasiļevskis sarunā ar ministru esot uzsvēris, ka uzdevumu secība mainīta, reaģējot uz iepriekš izteiktajām sūdzībām par to, ka gadījumos, kad viens uzdevums neatrodas vienā atvērumā, lapas šķirstīšana traucē tā izpildi. Vienlaikus VISC vadītājs atzinis, ka paaugstināta stresa apstākļos skolēni var apjukt un neizlasīt eksāmena instrukciju.

Ceturtdienas tikšanās laikā nolemts, ka visiem gaidāmajiem eksāmeniem tiks pievērsta papildus uzmanība un tos vēlreiz rūpīgi pārbaudīs eksperti, lai nepieļautu šāda veida apjukumu un novērstu citus iespējamos riskus.

Tāpat nolemts, ka, labojot angļu valodas centralizēto eksāmenu, ņems vērā arī darba lapu, ne tikai atbilžu lapu. Līdz ar to tiks novērsts risks, ka skolēni atbilžu lapā ierakstījuši atbildes nepareizajā vietā.

Ministrs uzsvēra, ka ir steidzami jādomā par centralizēto eksāmenu pārdomātāku izkārtojumu mācību gada laikā. Grūti uzskatīt par saprātīgu situāciju, kad visi eksāmeni ir saspiesti ļoti īsā laikā, un arī to labošanai atlicinātais laiks ir ļoti saspringts. Ministrs rosinās pārdomāt, vai nebūtu gudrāk centralizēto eksāmenu kārtošanu uzsākt jau pavasarī.

Jau vēstīts, ka otrdien uzdevumu jauktā secība darba burtnīcās un atbilžu lapās centralizētajā angļu valodas eksāmenā 12.klases skolēniem un skolotājiem radīja daudz pārpratumu, kuru dēļ skolēni darbus bija spiesti nodot ar svītrojumiem vai pārrakstīt jaunā veidlapā, iekavējot citiem uzdevumiem atvēlēto laiku.

Ķīlis trešdien no atvaļinājuma atsaucis VISC vadītāju Vasiļevski, kuram jāsniedz ziņojums ministram par angļu valodas valsts pārbaudes darbu kvalitāti vidusskolēniem, kas Latvijas skolās izraisīja gan skolēnu, gan skolotāju apjukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!