Pēdējā laikā mēs bieži lietojam vārdu diskriminācija. Mūs diskriminē politiķi, diskriminē valsts un pašvaldību ierēdņi. Reizēm liekas, ka visi diskriminē visus. Tomēr diskrimināciju var saprast arī daudz citādāk - nopietnāk.


Diskriminēti jūtas tie cilvēki, kurus kādas vainas dēļ nepieņem skolā vai darbā. Diskriminēti jūtas tie, kuri nevar apmeklēt kādu iestādi tikai tāpēc, ka pārvietojas ar ratiņu palīdzību. Tad diskriminācija izpaužas visā "krāšņumā" – tikai savas invaliditātes dēļ cilvēki nevar apmeklēt sociālos dienestus, policiju, teātrus, kino, veikalus, kafejnīcas, klubus. Ir vesela cilvēku grupa, kurai sabiedriskajā dzīvē ir liegts piedalīties. Tikai tāpēc, ka Tev ir invaliditāte, tu esi izstumtais. Veidojas apburtais loks - tu nevari iegūt izglītību, līdz ar to arī normālu profesiju, tādēļ ir arī ļoti mazas iesējas atrast labi apmaksātu darbu. Nav nozīmes censties integrēt cilvēku ar invaliditāti vidē, kas viņam nemaz nav pieejama. Vispirms ir jādomā par vides pieejamību, lai cilvēkam ar invaliditāti būtu dota iespēja iesaistīties sabiedriskajā dzīvē.

Vienādu iespēju gada ietvaros ar Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāta atbalstu Invalīdu un viņu draugu apvienība "Apeirons" realizē projektu "Diskriminācijai NĒ!". Projekta mērķis ir sākt no paša sākuma – no skolas. Palīdzēt gan skolotājiem, gan arī skolniekiem labāk izprast dažāda veida invaliditāti, kā arī saprast, ko cilvēki ar dažāda veida invaliditāti var izdarīt un ko nevar. Labāk iepazīt, izprast. Projekta laikā tiek gatavots apjomīgs metodiskais materiāls skolotājiem ar konkrētu metodiku, ar gataviem paraugiem, kā runāt par šīm problēmām, kā nekautrēties uzdot konkrētus jautājumus un kā noklausīties atbildes. Modelēt situācijas, ja klasē mācās kāds jaunietis ar kāda veida invaliditāti, saprast, kas jāņem vērā skolotājiem, skolniekiem, skolas administrācijai un vecākiem.

Tāpat projekta ietvaros apvienības "Apeirons" jaunieši ir sagatavojuši īsfilmu, kurā ,mūsuprāt, ļoti skaidri redzamas patiesas diskriminācijas iezīmes un to, kā tas ietekmē cilvēku dzīvi. Īsfilmas pamatā, protams, ir reāli notikumi, kas bieži vien notiek ar tiem jauniešiem, kas aktīvi līdzdarbojas šī paša projekta ietvaros.

Pavisam drīz sāksies arī semināri skolās un mēs patiesi ceram, ka vismaz tie jaunieši, kuri būs piedalījušies šajos semināros, kritiskās situācijās varēs pateikt – DISKRIMINĀCIJAI NĒ!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!