Foto: Saeimas administrācija

Saeimas darba grupa otrdien nolēma virzīt skatīšanai atbildīgajā parlamenta komisijā priekšlikumu grozījumiem pašvaldību deputāta statusa likumā, kas aizliegtu par smagiem un sevišķi smagiem noziegumiem apsūdzētiem deputātiem piedalīties pašvaldību darbā, portālam "Delfi" pavēstīja darba grupas deputāte Lolita Čigāne (V).

Paredzēts, ka šo priekšlikumu atbildīgajā Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā varētu skatīt jau nākamnedēļ. Latvijas Lielo pilsētu asociācijas vadītāja vietnieks Māris Kučinskis gan atzina, ka vienošanās par vienu likumprojekta variantu pirms nodošanas komisijā tā arī nav izdevies panākt, un diskusijas nu pārceltas uz komisiju.

Čigāne sacīja, ka darba grupa vienojās, ka informācijai par kriminālvajāšanu, uz kā pamata deputātam liegt darboties pašvaldībā, jābūt prokurora sniegtai un reģistrētai attiecīgajā pašvaldībā. Tāpat darba grupa vienojusies par to, ka deputātam uz atstādināšanas laiku atalgojumu nevis neizmaksā, bet samazina par 50%.

Kučinskis gan teica, ka paliek pie sava - šie likuma grozījumi ir nesamērīgi un politizēti, jo speciāli gatavoti "kādiem cilvēkiem Ventspilī un arī Jūrmalā", kas nebūt nav laba prakse. Turklāt arī Saeimas Juridiskais birojs apšaubot šo normu iespējamību no juridiskā viedokļa.

Savukārt Čigāne uzsvēra, ka deputātiem jāspēj lēmuma pieņemšanu par labu kādam no variantiem "nevilkt garumā", tāpēc lēmums jāpieņem drīz.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) iepriekš informēja, ka priekšlikuma iesniedzēji ir vienisprātis, ka deputātiem, pret kuriem ir sākta kriminālvajāšana nav tiesību turpināt piedalīties domes darbā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!