Foto: LETA

12 stundas – tik ilgi rindā uz operāciju trešdien bija jāgaida kādam sadzīviskā negadījumā cietušam divgadniekam Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS). Tur diena izvērtusies saspringta, jo uz vairākām stundām ieilgusi iepriekš plānota operācija, kas aizkavējusi arī pārējās. Slimnīca vecākiem atvainojusies un uzsver, ka šādas situācijas gadās ļoti reti.

Bērns traumu guvis sadzīviskos apstākļos – rotaļājoties uzkrita ūdens glāzei un trauks zem viņa sašķīdis. Rezultātā gūtas divas vaļējas brūces.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) ģimeni aizvedis uz BKUS, kur ārsts uzreiz konstatējis, ka bērns jāoperē. Taču tā nenotiek uzreiz – mamma ar bērnu gaida vairākas stundas, kuru laikā bērnam tiek doti pretsāpju medikamenti, mainīti apsēji un mierināts pats pacients.

"Operāciju zālēs vakar krīzes situācijas – dzīvības, nāves, potenciālas invaliditātes gadījumi. Manu bērnu nevar paņemt – viņa guļ ar vaļējām brūcēm, es vaktēju asiņošanu un saucu, lai nāk skatīt vai tā ir jauna asiņu gūzma vai urīns un asinis. Māsiņas dara, ko var, viņu sirdis arī tur saplīsušas mētājās pie mūsu gultas, līdzpārdzīvo, sakot man, ka viss būs labi un sakot, ka informē ārstus, ka steidzami. Absolūti sirds cilvēki," situāciju slimnīcā raksturo mamma.

Gala rezultātā ģimene rindā uz operāciju pavadījusi 12 stundas, savukārt pati operācija notikusi stundu pirms pusnakts iestāšanās.

"Lai ar kādu lauvas spēku gribas bērnu, kura lūpās sārtums maina bālumu, vienkārši stiept uz zāli, es nevaru viņu uzmest uz operāciju galda virsū kādam, kurš cīnās par dzīvību. 23.00 naktī –izmisums, bailes, bet bērns guļ, turas. Es nevaru izdarīt tieši neko. Tas nav lauzts pirksts, lauzta roka. Griezums vairāku centimetru dziļumā – tā, ka redz muskuļus. Es nekad dzīvē vēl nebiju redzējusi šādu brūci savām acīm," raksta mamma.

Viņa uzsver, ka ārsti ir zelts, kas jāsargā, un par viņu nolaidību nav ne runas, bet uzsver sistēmisku problēmu – spiedienu, zem kura strādā ārsti, medmāsas, ķirurgi, "izvēloties, kurš var atļauties asiņot ilgāk". Tas tā nedrīkstot būt.

Tik ilga gaidīšana – reta

Trešdiena BKUS izveidojusies saspringta situācija – neparedzēti no paredzētajām četrām uz vairāk nekā 10 stundām ieilgusi sarežģīta neiroķirurģiska operācija, kas izraisījusi citu operāciju "sastrēgumu", tāpat arī vienlaikus bija nepieciešams operēt vairākus pacientus, kuri gaidījuši savu kārtu, "Delfi" skaidro BKUS virsārste Renāte Snipe.

Slimnīca vēlreiz atvainojas bērna mātei un bērnam par radušos situāciju – tik ilgi slimnīcā jāgaida ir retos izņēmuma gadījumos.

Tiklīdz BKUS kļuva skaidrs, ka vajadzīgi papildspēki, tika piesaistīti visi pieejamie bērnu ķirurgi, anesteziologi, anestēzijas un operāciju māsas, kas ārpus sava darba laika steidza palīgā operācijas gaidošajiem pacientiem un palika darbā līdz nakts stundai, saka Snipe.

Nesteidzīgos gadījumos var nākties gaidīt ilgāk

BKUS norāda, ka visās slimnīcās Neatliekamās palīdzības nodaļās, kur pacientu plūsma nav paredzama un lielākajai daļai pacientu nav nepieciešama neatliekama medicīniska palīdzība, var nākties gaidīt vairākas stundas.

Bērnu slimnīcā pacientus vispirms apskata un iztaujā ārsta palīgs, kurš nosaka, kurā no gaidīšanas rindām pacients nonāk. Ja nepieciešama neatliekamā palīdzība, tā arī tiek sniegta neatliekami, savukārt steidzamos gadījumos, kad bērnam ir dzīvībai bīstams stāvoklis, ārsts pacientu apskata laikā, kas nav ilgāks par 15 minūtēm, un pieņem lēmumu par turpmākiem ārstniecības pasākumiem.

"Citiem pacientiem var nākties gaidīt līdz stundai un ilgāk, jo Neatliekamās palīdzības un observācijas nodaļu pie mums ierodas arī pacienti, kuriem nav vajadzīga ne neatliekama, ne steidzama medicīniska palīdzība. Šāda prakse, kad pacienti tiek triažēti, palīdz ātrāk sniegt palīdzību tiem, kuriem tā vairāk nepieciešama," stāsta Snipe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!