Foto: DELFI
Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) izvairās no atbildes par atvainošanos pensionāriem par šogad veikto pensiju samazināšanu. Pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" uz jautājumu, vai viņš atvainosies pensionāriem par viņiem ieturēto pensijas daļu, premjers konkrētu atbildi nesniedza.

Viņš norādīja, ka ieturētās pensijas gan strādājošajiem, gan nestrādājošajiem pensionāriem tiks atmaksātas. Iespēju robežās plānots ieturēto daļu pensionāriem izmaksāt agrāk nekā līdz 2015.gadam, taču premjers norādīja, ka tobrīd mērķis samazināt pensijas bijis leģitīms.

Tāpat viņš norādīja, ka pensijām neapliekamais minimums ir 165 lati, kas nozīmē, ka lielākoties tās tiks atmaksātas pilnā apmērā un no tām netiks atvilkti lielāki nodokļi.

Ieturēto pensiju daļu varēs saņemt arī mantinieki, un tiks sastādīti atmaksu grafiki, kas paredzēs vecākajiem cilvēkiem pensijas atmaksāt agrāk.

Jau ziņots, ka Satversmes tiesa (ST) 21.decembrī pieņēma spriedumu lietā par pensiju samazināšanu, ar kuru tā atzina likuma "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam" 2.panta 1.daļu un 3.panta 1.daļu par neatbilstošu Satversmes 1. un 109.pantam un spēkā neesošu no pieņemšanas brīža.

Līdz ar to ST pilnībā apmierināja pensionāru prasības un atzina par neatbilstošu pamatlikumam pensiju samazinājumu par 70% strādājošajiem pensionāriem un pensiju samazinājumu par 10% nestrādājošajiem pensionāriem.

No 2010.gada 1.februāra tiks pārtraukti pensiju ieturējumi un aprēķinātās pensijas tiks izmaksātas pilnā apmērā gan nestrādājošiem, gan strādājošiem pensionāriem, par šādu ministrijas apņemšanos informēja Labklājības ministrijas (LM) pārstāve Ilona Jurševska.

Jurševska arī norādīja, ka LM sagatavos un līdz 7.janvārim iesniegs Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai priekšlikumus Satversmes tiesas (ST) lēmuma izpildei, kas pilnībā apmierināja pensionāru prasības un atzina par neatbilstošu pamatlikumam pensiju samazinājumu par 70% strādājošajiem pensionāriem un pensiju samazinājumu par 10% nestrādājošajiem pensionāriem.

Līdz tam LM plāno rūpīgi izvērtēt un apspriest ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru un Finanšu ministriju iespējamos risinājuma variantus.

Savukārt par ieturējumu, kas veikti līdz 2010.gada 1.februārim, izmaksu būs nepieciešams speciāls regulējums, kurš Saeimai jāpieņem līdz 2010.gada 1.martam.

Finansējums ieturējumu izmaksai tiks meklēts sociālās apdrošināšanas budžetā uz valsts budžeta deficīta rēķina, skaidroja LM pārstāve.

Jau ziņots, - ja pilnu pensiju sāks izmaksāt jau no 2010.gada februāra, tad papildus nepieciešami 110,9 miljoni latu. Savukārt, lai atmaksātu pensionāriem pienākošos naudu par periodu no 2009.gada jūlija līdz 2010.gada janvārim, nepieciešami 73,7 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!