Foto: LETA

Pašreiz jautājums par kandidēšanu uz Valsts prezidenta amatu nav aktuāls, es turpinu pildīt savus tiešos pienākumus Eiropas Komisijā kā priekšsēdētājas izpildvietnieks atbildīgs par ekonomiku un starptautisko tirdzniecību. Tā portālam "Delfi" norāda Valdis Dombrovskis, kura vārds pēdējā mēneša laikā izskanējis saistībā ar šo augsto amatu.

Viņš akcentē, ka līdz Eiropas Komisijas mandāta beigām ir veicami daudzi būtiski darbi pie Eiropas ekonomikas atveseļošanas un atbalsta mehānismiem ES dalībvalstīm, lai nodrošinātu ES enerģētisko neatkarību, pārtraucot piegādes no Krievijas.

"Manā pārziņā ir arī finanšu un tirdzniecības atbalsta sniegšana Ukrainai, kur būtiski turpināt darbu, palīdzot Ukrainai uzvarēt," savus iecerētos darbus rezumēja Dombrovskis, nekomentējot, vai ir uzrunāts par iespēju kandidēt uz šo amatu.

Neoficiāla informācija, kas ir "Delfi" rīcībā liecina, ka šādus signālus "no Rīgas" Dombrovskis, iespējams, ir saņēmis gan.

Jau ziņots, ka pašreizējais Latvijas valsts prezidents Egils Levits esot gatavs palikt amatā uz otru pilnvaru termiņu, taču viņam šobrīd neesot visu koalīcijas balsu Saeimā. Valsts prezidenta vēlēšanas varētu piedalīties arī Uldis Pīlēns, Dombrovskis un Baiba Braže, iepriekš vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Tas nozīmētu, ka Levitam pārvēlēšanai jāmeklē opozīcijas atbalsts, vai koalīcijai jāvienojas par citu prezidenta kandidātu.

Saeimas kuluāros jau izskanot vairāki vārdi, kuri varētu kandidēt uz Valsts prezidenta amatu, norāda raidījums. Kopš gada sākuma Levita aktivitātes bijušas redzamākas, komunikācija ar medijiem biežāka. Arī Saeimas frakciju ielūgšanu uz Rīgas pili pēc ziemas sesijas pārtraukuma vairāki parlamentārieši saistīja ar pirmās personas priekšvēlēšanu kampaņu un atbalsta meklējumiem.

Levits televīzijas kanāla TV3 rīta raidījumam sacīja, ka būtu gatavs palikt amatā arī uz otru pilnvaru termiņu.

Kā ziņots, Saeimas sēde, kurā parlaments vēlēs nākamo Valsts prezidentu, notiks šā gada 31.maijā. Saeimas deputātiem kandidatūras Latvijas Valsts prezidenta amatam jāizvirza no šā gada 9. maija līdz 13. maijam.

Kā iepriekš noskaidrojis portāls "Delfi", visskaidrākā nostāja par Levita pārvēlēšanu Valsts prezidenta amatā ir tieši tiem politiskajiem spēkiem, kuru balsis izšķirs maz – opozīcijā esošajām partijām "Stabilitātei!" un "Latvija pirmajā vietā". Tās Levitu prezidenta amatā redzēt vairs negrib.

Arī Zaļo un zemnieku savienība pavēstīja, ka tā nevēlas Valsts prezidenta amatā redzēt Levitu, bet politiskais spēks virzīs savu amata kandidātu.

Partija "Progresīvie" iepriekš paziņoja, ka politiskais spēks nākamo Valsts prezidenta amata kandidātu vērtēs pēc vairākiem kritērijiem - nevainojama reputācija, dziļa izpratne par tiesiskumu, līderība ilgtspējīgas attīstības veicināšanā, atbalsts sociālās nevienlīdzības mazināšanai, rietumnieciska vērtīborientācija. "Progresīvie" neizslēdz iespēju virzīt arī savu kandidātu valsts augstākajam amatam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!