Foto: AFI

Koalīcijai ir tiesības formulēt savu viedokli par Satversmes preambulas projektu, nepieaicinot apvienību "Saskaņas centrs" (SC), šodien pēc koalīcijas sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), komentējot SC paustos pārmetumus.

"SC var izteikt daudz un dažādus pārmetumus, bet pilnīgi skaidrs, ka ir darbi, kas tiek veikti koalīcijas ietvaros. Koalīcijai kā valdību veidojošajai partijai savi viedokļi ir jāsaskaņo un jākoordinē," skaidroja valdības vadītājs.

Tika norādīts, ka Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) arī piedalījās preambulas projekta veidošanā, uz ko premjers atbildēja, ka koalīcija pati izlemj, ko no opozīcijas piesaistīt jautājuma skatīšanā. Viņš norādīja, ka lēmums tāpat ir jāpieņem Saeimai, līdz ar to visiem deputātiem būs iespēja balsot.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš noraidīja deputāta Andreja Elksniņa (SC) izteiktos pārmetumus par slepenību preambulas izstrādē. Tiks rīkotas vairākas konferences, kurās būs iespēja ikvienam Latvijas pilsonim izteikt savu viedokli.

Viņš skaidroja, ka ir nonākts pie kopsaucēja, ka visas Saeimas pārstāvētās latviskās partijas ir tās, kas pieņem kopīgi šo lēmumu. Savukārt SC valodas referenduma laikā rīkojies pretēji Satversmes kodola principiem.

Šodien Elksniņš nosūtījis Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājam Gunāram Kūtrim un Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājam Jānim Maizītim vēstuli, kurā pauž bažas par valdības koalīcijas partiju rīcību, slepeni izstrādājot un tagad cenšoties arī leģitimizēt grozījumus Latvijas Satversmes preambulā.

2013.gada 4.septembrī Saeimas Juridiskās komisijas sēdē tika sniegta informācija par Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijas priekšsēdētāja Egila Levita veidoto Latvijas Satversmes preambulas grozījumu prezentācijas plāniem. Darbs pie to saskaņošanas kopš šā gada jūnija tika veikts lielā slepenībā no sabiedrības un nevēlamās opozīcijā esošās SC frakcijas. Tas tika veikts koalīciju pārstāvošo un opozīcijā esošo ZZS deputātu starpā, piedaloties Saeimas Juridiskajam biroja darbiniekiem. Darbs notika nevis parlamentā, bet viesnīcā, norāda SC.

"Satversmes preambulas grozījumu autoru dienas kārtībā ir manipulācijas ar demokrātiskiem institūtiem sazvērnieciski cienīgā stilā ārpus jebkāda leģitīmi izskaidrojama veida. To mērķis ir nepieaicināt būtisku sabiedrības daļas pārstāvošo Saeimas frakciju. Nožēlojama krāpšana un vēlme slēpties no sabiedrības," secina Elksniņš.

Deputāts iepriekš aicināja koalīcijas pārstāvjus būt godīgiem un norādīt, ka pie preambulas projekta ir strādājuši "Vienotības", Reformu partijas, nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Zaļo un zemnieku savienības pārstāvji bez apvienības "Saskaņas centrs" (SC) pieaicināšanas.

Vaicāta, vai pie preambulas projekta strādājusi minēto politisko spēku pārstāvju darba grupa, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (V) to noliedza. Politiķe skaidroja, ka, līdzīgi kā vairākus citus cilvēkus, arī viņu Levits ir pieaicinājis preambulas jautājuma skatīšanā. Taujāta, vai starp pieaicinātajiem cilvēkiem bijuši arī minēto partiju pārstāvji, deputāte atbildēja, ka "tur ir arī ārpus partijām" esošas personas.

Viņa aicināja par preambulas veidošanā iesaistītajiem vaicāt pašam ES tiesas tiesnesim, piebilstot, ka Levits ir gājis uz atsevišķu partiju valdes sēdēm un ar projektu kopumā iepazīstinājis ļoti plašu sabiedrību. Tāpat par to runāts šogad notikušajā Konstitucionālās politikas seminārā Bīriņos, skaidroja Čepāne.

Satversmes preambulas projekta prezentācija notiks 27.septembrī plkst.12 Saeimas Juridiskās komisijas paplašinātajā sēdē, pauda Čepāne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!