Foto: Valsts kanceleja
Jaunveidojamās valdības koalīcijas sastāvs, tostarp jautājums par apvienības "Saskaņas centrs" (SC) un nacionālās apvienības "Visu Latvijai"- TB/LNNK (VL-TB/LNNK) dalību tajā, noskaidrosies tikai šīs nedēļas laikā, un šobrīd visas versijas par iespējamajiem ministru amatu kandidātiem vai ministriju apvienošanu uzskatāmas vien par baumām, žurnālistiem pirmdien pēc koalīcijas padomes sēdes sacīja premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

Viņš uzsvēra, ka šonedēļ apvienība "Vienotība" grasās atrisināt jautājumu par sadarbību ar 10.Saeimas vēlēšanās otro labāko rezultātu sasniegušo apvienību "Saskaņas centrs" (SC). Premjers uzsvēra, ka piedāvājums SC joprojām ietver gan sadarbību parlamentā, gan mehānismu, kā saskaņot atsevišķus balsojumus, gan arī iespēju deleģēt ministru amata kandidātus.

Dombrovskis atzina, ka lielākie iebildumi pret SC valdībā ir VL-TB/LNNK, tāpēc, iespējams, ar to būs nepieciešamas atsevišķas konsultācijas.

Dombrovskis pauda cerību, ka izdosies atrast visus apmierinošu modeli, taču nedeva viennozīmīgu atbildi, vai VL-TB/LNNK vieta koalīcijā ir garantēta, atkārtojot, ka jāgūst skaidrība par valdības sadarbību ar SC.

Dombrovskis arī atklāja, ka šonedēļ jaunveidojamās koalīcijas darba grupas turpinās strādāt pie valdības deklarācijas, lai apspriestu pozīciju par valsts budžetu un sadarbību ar starptautiskajiem aizdevējiem. Uz sarunām aicinās arī Finanšu ministrijas pārstāvjus.

Portāls "Delfi" novēroja, ka pirmdien uzreiz pēc pašreizējās koalīcijas padomes sēdes uz jaunveidojamās koalīcijas sanāksmi ieradās VL līdzpriekšsēdētājs Imants Parādnieks, gan Ventspils mērs un Zaļo un Zemnieku savienības sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" vadītājs Aivars Lembergs, kurš pašreizējās koalīcijas sēdēs parasti nepiedalījās, ļaujot Ventspils partiju pārstāvēt pašvaldības domniekam un bijušajam Saeimas deputātam Guntim Blumbergam.

Kāds vadošs SC politiķis portālam "Delfi" uzsvēra, ka "par mums runā, bet ar mums neviens nerunā". Viņš atgādināja, ka par ministra amata piedāvājumu SC Dombrovskis žurnālistiem paziņoja uzreiz pēc tikšanās ar SC vadību pirmdienā pēc vēlēšanām, taču sarunas laikā šāds piedāvājums nemaz neesot izteikts. SC pārstāvis prognozēja, ka piektdien "viņi ["Vienotība"] dabūs pie prezidenta [Valda Zatlera] dzirdēt to, ko grib dzirdēt, ka taisa valdību bez VL, un tad varēsim runāt". SC pārstāvis norādīja, ka runāt par formulu "2+2" arī varētu būt pāragri, jo "mums VL-TB/LNNK šajā "divniekā" nav vajadzīgi", turklāt viņš šaubījās, ka nacionālā apvienība ir "vajadzīga arī "Vienotībai" un ZZS".

Jau ziņots, ka 10.Saeimas vēlēšanās uzvarēja apvienība "Vienotība", kas ieguva 33 deputātu vietas, SC ieguva 29 deputāta mandātus, ZZS – 22, VL-TB/LNNK – astoņas un arī PLL – astoņas deputāta vietas.

"Vienotības" premjera amata kandidāts, pašreizējais valdības vadītājs Dombrovskis (JL) jau sācis sarunas par nākamo Ministru kabinetu ar iepriekšējiem koalīcijas partneriem – ZZS un VL-TB/LNNK, taču pieļāva arī kādu sadarbības formu ar līdz šim opozīcijā esošo SC. Pret tās iesaistīšanu valdībā gan uzreiz iebilda nacionālā apvienība. Sarunas par valdības veidošanu vēl turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!