Foto: F64

Virzība uz ciešāku sadarbību Eiropas Savienībā (ES) ir nepārprotama, un to ir pierādījusi eiro zonas krīze, sacīja premjers Valdis Dombrovskis, komentējot Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žozē Manuela Barrozu paziņojumu trešdien, ka ES ir jāattīstās par nacionālu valstu federāciju.

"Skaidrs, ko ir pierādījusi šī krīze, ka monetārā savienība sekmīgi nefunkcionē bez diplomātiskās savienības," sacīja Dombrovskis.

Viņš atgādināja, ka jau pašlaik Eiropā strādā pie jaunas banku savienības izveides, kā arī tiek strādāts, lai nodrošinātu stingrāku koordināciju starp dalībvalstīm. Dombrovskis gan atzina, ka nav dzirdējis Barrozu izteikumus, un tādēļ nevarēja pateikt, vai EK prezidents nācis klajā ar vēl jauniem papildu priekšlikumiem ciešākas ES izveidei, kuri tad būtu jāvērtē atsevišķi.

"Skaidrs ir tas, ka mēs virzāmies uz ciešāku savienību, stingrāku fiskālo un ekonomisko koordināciju, banku savienību, tā ir tā virzība," pastāstīja premjers.

Barrozu trešdien ikgadējā uzrunā Eiropas Parlamentam sacīja, ka ES ir jāvirzās uz priekšu un jākļūst par valstu federāciju. Barrozu teica, ka ES "politiskais horizonts" jeb mērķis ir kļūt par sava veida "Eiropas Savienotajām Valstīm".

EK prezidents norādīja, ka ir "jādalās ar suverenitāti tā, lai katra valsts un katrs pilsonis labāk spētu kontrolēt savu likteni". Barrozu uzsvēra, ka šāda federācija ir nepieciešama, lai tā pārvarētu ekonomisko un politisko krīzi.

Barrozu arī atzina, ka šādas federācijas izveidei "galu galā būs nepieciešams" jauns ES līgums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!