Foto: LETA

Vairākās galvaspilsētas prestižajās skolās šogad samazināsies skolēnu skaits, jo Rīgas dome liegusi vairākām valsts ģimnāzijām galvaspilsētā atvērt jaunas klases 7. klašu grupā vai likusi samazināt klašu skaitu 8. klašu grupā, otrdien vēsta raidījums "LNT Ziņas".

Daži no vecākiem to saista ar Rīgas domes vēlmi noturēt bērnus pilsētas mikrorajonu skolās, noskaidrojis raidījums.

Rīgā ir piecas skolas ar valsts ģimnāzijas statusu. Maijā un jūnijā gaidāmi iestājeksāmeni uz 7. un 10. klasi, taču Rīgas domes Izglītības departamenta rīkojums nozīmē, ka jaunajā mācību gadā Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā, Rīgas Valsts 3. ģimnāzijā, Āgenskalna Valsts ģimnāzijā un Rīgas Valsts vācu ģimnāzijā uzņemamo skolēnu kopējais skaits samazināsies par vismaz 120 audzēkņiem.

Tas nozīmē arī kopējo skolēnu skaita samazinājumu, jo, piemēram, Āgenskalna Valsts ģimnāzijā visus līdzšinējos gadus bija četras 7. klases, bet nu tas mainīsies.

"Īsti šajā rīkojumā, kāpēc tas ir tā darīts, kāpēc mums ir atteikts atvērt ceturto 7.klasi, protams, nebija," raidījumam komentē Āgenskalna Valsts ģimnāzijas direktores vietniece Inga Upeniece.

Kā skaidro "LNT Ziņas", Rīgas Valsts vācu ģimnāzijai šis būs sevišķi sāpīgs trieciens, jo skola ir spiesta atteikties no 7. klases ar matemātikas programmu.

Tāpat skolas atzīst, ka līdz ar 7. klašu skaitu būtisku samazinājumu valsts ģimnāzijās bērniem būs jāpārdzīvo sāpīga konkurence un iekļūt tajās varēs tiešām tikai paši gudrākie.

"Reāli mēs vairs neuzņemam jaunus skolēnus. Šobrīd, ja man samazinās skolēnu skaits, man jāatbrīvo skolotāji. Nu, protams, viņiem nebūs darba. Noteiktam skaitam skolotāju nebūs darba," norādīja Rīgas 3. Valsts ģimnāzijas direktors Andris Priekulis (NSL).

Rīgas domes Izglītības departaments raidījumam skaidro, ka valsts ģimnāzijām dotais rīkojums samazināt paralēlklašu skaitu skaidrojams ar jaunajiem higiēnas noteikumiem, kas noteiks vienam skolēnam vajadzīgo kvadrātmetru skaitu. Tie spēkā stāsies pēc trīs gadiem.

Taču atsevišķas valsts ģimnāzijas tas nepārliecina, jo, pēc viņu aprēķiniem, gaidāmo higiēnas noteikumu dēļ nāktos samazināt skolēnu skaitu klasē vien par diviem trim, bet ne likvidēt pilnas paralēlklases.

"LNT Ziņas" vēsta par skolu un bērnu vecāku dzirdētu neoficiālu versiju, ka Rīgas dome to darot it kā apzināti, lai bērni būtu spiesti iet mācīties uz nepopulārajām mikrorajonu skolām ar zemāku izglītības kvalitāti. Tas pasargātu šīs Rīgas mikrorajonu vidusskolas no slēgšanas pārāk mazā bērnu skaita dēļ.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) pauž nožēlu, ja tiešām šī versija izrādītos patiesais iemesls. Šī ziņa esot nepatīkama kontekstā ar jaunāko pētījumu par ļoti zemo izglītības kvalitātes Rīgas mikrorajonu skolās.

Tiesa gan, šajā situācijā īpašu izņēmuma attieksmi saņēmusi Rīgas Valsts 1.ģimnāzija, kurai izdevies saglabāt esošo četru 7. klašu komplektu skaitu. Pārējās valsts ģimnāzijas neizprot, ar ko šī skola izpelnījusies šādu labvēlību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!