Foto: DELFI

Drošības policijas (DP) izmeklētājs Aldis Višņevskis apstiprina, ka saņēmis piedāvājumu kandidēt uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieka korupcijas apkarošanas jautājumos amatu.

"KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks ir man piedāvājis kandidēt uz vakanto KNAB priekšnieka vietnieka korupcijas apkarošanas jautājumos amatu. Manā rīcībā esošā informācija liecina, ka viņš ir izteicis līdzīgu piedāvājumu kandidēt uz šo amatu arī citām amatpersonām," atzina Višņevskis.

Višņevskis piekritis kandidēt uz šo amatu, ņemot vērā to, ka viņš atbilst KNAB likumā noteiktajām prasībām, kā arī publiski izskanējušiem KNAB iekšējā konkursa nosacījumiem uz norādīto vakanto priekšnieka vietnieka amatu.

Višņevskis iesniedzis savu CV un motivācijas vēstuli ar savu redzējumu par KNAB apkarošanas jomas darbības organizāciju un prioritātēm. Višņevskis bijis arī uz pārrunām ar KNAB izvērtēšanas komisiju.

"Neesmu saņēmis atbildi, ka esmu apstiprināts uzņemties minētā amata pienākumus, kad tas notiks, tad arī atvaļināšos no dienesta Drošības policijā," uzsvēra Višņevskis, kurš, kā apstiprināja DP, izmeklē kriminālprocesu par dokumenta nopludināšanu, kas saistīts ar aviokompānijas "airBaltic" ilggadējā vadītāja Bertolta Flika prasību pret valsti. Saistībā ar šo kriminālprocesu DP bija veikusi dažādas izmeklēšanas darbības arī Latvijas Televīzijas Ziņu dienestā.

KNAB preses pārstāve Laura Dūša skaidroja, ka vispirms tika uzrunāti divi biroja darbinieki un tika saņemts atteikums. Tad tika organizēts biroja slēgtais iekšējais konkurss, kurš noslēdzās bez rezultātiem, jo neviens kandidāts netika priekšnieka vietnieka amatā apstiprināts.

"Tagad seko nākamais personāla atlases solis - tiek uzrunāti un aicināti šīs jomas profesionāļi, kuri varētu ieņemt biroja priekšnieka vietnieka apkarošanas jautājumos amatu," uzsvēra Dūša.

Vakantā amata specifikai atbilstošāko pretendentu atlases veidu izvēlas biroja darbinieks, kura padotībā atrodas vakantais amats. Šajā gadījumā priekšnieka vietnieks ir tiešā biroja priekšnieka pakļautībā. Viņš ir tiesīgs, izmantojot lietišķos un personīgos kontaktus, apzināt labākos un perspektīvākos darbiniekus.

Savukārt pretendentu atlasē uz amatiem, kas nodrošina biroja funkcijas apkarošanā, iekšējā drošībā un politisko partiju finansēšanas kontrolē, atklāta konkursa procedūras nepiemēro, norādīja KNAB pārstāve.

Latvijas Televīzijas (LTV) radījums "Panorāma" vakar ziņoja, ka bez atklāta konkursa izraudzīti kandidāti uz vēl diviem nodaļu vadītāju amatiem.

KNAB Juridiskās un personālvadības nodaļas vadītāja vietu Streļčenoks varētu piedāvāt bijušajam Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Juridiskās nodaļas priekšniekam, pašreizējam Valsts policijas Galvenās administratīvās pārvaldes Juridiskā biroja Normatīvo aktu analīzes un izstrādes nodaļas priekšniekam Intaram Opolajam, bet Iekšējās drošības nodaļas vadītāja vietu - DP darbiniekam Jānim Rozem.

LTV ziņoja, ka KNAB priekšnieks jau lūdzis visiem trim kandidātiem paātrinātā kārtā piešķirt pielaidi valsts noslēpumu saturošai informācijai. Tas nepieciešams, lai jaunie darbinieki varētu sākt strādāt no 1.aprīļa. LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka KNAB steidzamības kārtā lūdzis Satversmes aizsardzības birojam (SAB) piešķirt pirmās kategorijas pielaidi sevišķi slepenai informācijai abām DP amatpersonām. Savukārt iespējamam Juridiskās un personālvadības nodaļas vadītāja pretendentam lūgts piešķirt otrās kategorijas apliecību darbam ar slepenu informāciju.

Opolais jau aptuveni pusgadu nestrādā VUGD, bet šobrīd ir Valsts policijas Galvenās administratīvās pārvaldes Juridiskā biroja Normatīvo aktu analīzes un izstrādes nodaļas priekšnieks. Opolais apstiprināja, ka Streļčenoks ir uzrunājis viņu par iespēju ieņemt KNAB Juridiskās daļas vadītāja vietu.

Vaicāts, vai piedāvājumu ir pieņēmis, Opolais no plašākiem komentāriem atturējās, norādot, ka tā ir viņa "privātā lieta". Opolais minēja, ka Streļčenokam birojs ir jāvada patlaban, tāpēc lēmumu uzrunāt noteiktus cilvēkus brīvajām amata vietām nevar uzskatīt par pārsteidzīgu, lai arī rīt, 21.martā, tiesa paziņos, vai Ilze Draveniece atjaunojama amatā, uz kuru pretendē Opolais.

Valsts policijas preses pārstāvis Dairis Anučins teica, ka informācija par to, vai no Opolā saņemts atlūgums, netiek izpausta, bet patlaban Opolā ieņemamā amata aizstājējs netiek meklēts.

DP amatpersona Jānis Roze apstiprināja, ka Streļčenoks viņam piedāvājis kandidēt uz vakanto KNAB Iekšējās drošības nodaļas vadītāja amatu. Izvērtējot amata prasības, kā arī savu profesionālo pieredzi, Roze izlēmis piekrist šim piedāvājumam un iesniedzis savu CV, kā arī motivācijas vēstuli. Tāpat viņš bijis uz pārrunām ar KNAB izvērtēšanas komisiju.

Arī Roze tāpat kā kolēģis Višņevskis norādīja, ka gadījumā, ja saņemšot informāciju, ka ir apstiprināts norādītajā amatā, tad arī atvaļināšoties no dienesta Drošības policijā.

Bez rezultāta beigtajā iekšējā konkursā uz vakanto KNAB priekšnieka vietnieka korupcijas apkarošanas jautājumos amatu bija pieteikušās četras korupcijas apkarošanas bloka amatpersonas, tostarp Izmeklēšanas nodaļas vadītāja KNAB priekšnieka vietnieka pienākumu izpildītāja Lienīte Šikore.

Konkursā visi četri kandidāti bijuši no biroja korupcijas apkarošanas bloka, kuru pirms vairāk nekā mēneša vēl vadīja Juta Strīķe. Starp kandidātiem bija Izmeklēšanas un Operatīvo izstrāžu nodaļas amatpersonas, kuras birojā strādā vairākus gadus, viena no kandidātēm - pašreizējā KNAB priekšnieka vietnieka pienākumu izpildītāja Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Šikore.

Februārī izsludinātajā konkursā pretendentiem bija izvirzītas septiņas prasības, starp kurām nav obligātas prasības pēc augstākās juridiskās izglītības un pieredzes vadošā amatā.

KNAB priekšnieka vietnieka vakantais amats birojā radies, jo no vietnieka amata ar trešo reizi tika atbrīvota ilggadēja biroja darbiniece Juta Strīķe, kura tagad konfliktu par darba tiesiskajām attiecībām risina tiesas ceļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!