Foto: Rīgas Pašvaldības policija

Pēdējā laikā likumsargiem saņemot vairāk negācijas un draudus, Rīgas pašvaldības policijas (RPP) formās vārda pirmā burta un uzvārda vietā uzšuves nolemts lietot policista identifikācijas numuru, portālu "Delfi" informēja RPP pārstāvis Toms Sadovskis.

"Pēdējā laikā arvien biežāk rodas tādas situācijas, kurās iedzīvotāji savas dusmas par procesiem valstī izgāž uz kārtības sargiem, tostarp mēdz būt situācijas, kurās policisti tiek filmēti, lai vēlāk safilmēto materiālu izvietotu internetā līdztekus apmelojošiem apgalvojumiem. Pēc šādiem gadījumiem atsevišķas personas mēdz policistus uzmeklēt sociālajos tīklos un izteikt viņiem draudus vai aizskart ar cieņu aizskarošiem izteicieniem. Ir pat bijuši gadījumi, kuros negācijas internetā tiek vērstas pret kārtības sargu ģimenes locekļiem," informē Sadovskis, norādot, ka policijas darbiniekiem ir tiesības uz privātumu, un RPP kā darba devējam ir jārūpējas, lai šīs tiesības būtu pēc iespējas aizsargātas, tādēļ tika nolemts, ka policistiem pie formas tērpa turpmāk tiks izvietots identifikācijas numurs, nevis uzvārds, saka policijas pārstāvis.

Tiesības uzzināt policista vārdu ir tikai tām personām, kuru tiesības policists ierobežo, – ja notiek soda piemērošana, aizturēšana, nevis katram garāmgājējam. Proti, ja nejaušs garāmgājējs pieies pie policista un pieprasīs uzrādīt policijas darbinieka apliecību, kārtības sargs būs tiesīgs atteikt. Taču, ja apliecību lūdz uzrādīt, piemēram, persona, kura tiek aizturēta, šāds lūgums policistam būs saistošs, skaidro RPP.

Ministru kabineta (MK) 2020. gada 2. jūnija noteikumi Nr. 346 "Noteikumi par pamatprasībām pašvaldības policijas darbinieka formas tērpam" paredz, ka policistam uz formas tērpa labi redzamā vietā ir jābūt izvietotām atšķirības zīmēm, starp kurām minēts arī, ka jābūt "uzšuvei vai piespraude ar darbinieka vārda pirmo burtu un uzvārdu vai darbinieka identificēšanas numuru". Proti, MK noteikumi paredz iestādei izvēles brīvību starp uzvārdu vai identifikācijas numuru.

RPP formas ar identifikācijas numuriem uzvārdu vietā sāka lietot šī gada septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!